2013. jan 23.

Gáz nélkül a télben

írta: Lmagazin
Gáz nélkül a télben

Január 22-én, kedden ismételt lakossági bejelentést kővetően a Fővárosi Gázművek megvizsgálta a Fáy utca 2. szám alatti Kistext kolónia lépcsőházainak gázvezeték hálózatát. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy mind a három lépcsőházban szivárog a gáz. A Fővárosi Gázművek azonnal beszüntette a gázszolgáltatást és értesítette a Katasztrófavédelmet. Január 23-án, szerdán, a helyszínen megjelent Csomó Tamás szociális alpolgármternyák 1.jpgester (akit a lakásgazdálkodás területén tapasztalható embertelenségekért és hanyagságért már számtalan kritika ért), valamint Székely Péter közrendvédelmi referens is és tájékoztatták az érintett 46 önkormányzati lakás lakóit, hogy várhatóan 2-3 hétig nem lesz gázszolgáltatás a lakásokban!

Tájékoztatásul az önkormányzat érintett lakásaiban gázkonvektorok biztosítják a fűtést. A Városgazda villanyrezsókat és sziesztafűtőket szerzett be és kezdte el azok kiosztását, valamint javasolták a villanyradiátorok használatát annak ellenére, hogy a lépcsőházak elektromos hálózata ezt a terhelés már nem biztos, hogy elviselné.

Megdöbbentő, hogy amíg a Lakástörvény és a helyi rendelet szerint is elhelyezési kötelezettsége van az Önkormányzatnak, addig ilyen primitív eszközökkel próbálkozik, annak ellenére, hogy több mint száz üresen álló önkormányzati lakás van a tarsolyban.  A 46 lakásban több kisgyermekes család, valamint idős, beteg emberek is laknak, akik most közvetlenül válnak a szociális és lakásügyi területen uralkodó hozzá nem értés és embertelenség szenvedő alanyaivá.

Az eset kapcsán több kérdés is felmerül:

  • Miért nem helyezik el a bérlőket, amikor több mint száz önkormányzati lakás áll üresen?
  • Miért nem folytatódtak a 2010 előtti felújítással kapcsolatos beruházások a házakon?
  • Miért nem nyújtott be az önkormányzat 2010 után ismételten pályázatot a felújítás céljából, annak ellenére, hogy az ehhez szükséges műszaki dokumentációk 2009 óta rendelkezésre állnak?
  • Az önkormányzatnál hol és kinek jelezték korábban a lakók a gázszagot?
  • Kik a felelősek azért, hogy az Önkormányzat épületében az illetékes ügyintézők nem tartanak ügyfélfogadást, csak előzetes bejelentkezésre és azt is a folyóson?

Az ügyben megkerestem az illetékeseket, az érintett családok helyzetének rendezéséig napi kapcsolatban állok a lakókkal.

Ternyák András képviselő, Mszp frakció

Szólj hozzá

mszp xviii ternyák andrás