2013. jan 29.

Egy kapcsolatot ápolni kell mert különben elsorvad

írta: Lmagazin
Egy kapcsolatot ápolni kell mert különben elsorvad

roding1_k.jpg7 éve került sor a németországi Roding város önkormányzata és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata között testvérvárosi szerződés aláírására. A kapcsolat évek múltán fokozatosan elmélyült és sokszínűvé vált. Oktatási intézmények, civil szervezetek, egészségügyi intézmények között alakult ki kapcsolat, tűzoltók, sportolók közötti csereprogramok, hivatali dolgozók  tapasztalatcseréje, egymás rendezvényein való részvétel tették tartalmassá a kétoldalú kapcsolatot. Mi lett mára a mintaszerűnek tekinthető testvérvárosi kapcsolatból? Roding város legrangosabb évi rendezvénye kapcsán erre keressük a választ. Dr. Mester László a kerület korábbi polgármestere meghívást kapott a rendezvényre.

 -        Meglepődött a meghíváson?

-        Mi tagadás jólesett. Nagyon sok múltbeli szál köt Rodinghoz, az ott élő emberekhez. A hivatalos kapcsolatokon túl sikerült az évek során jó személyes kapcsolatokat is kialakítani, barátokra szert tenni. Örültem a viszontlátás lehetőségének.

-        Egyedül volt?

-        Hárman kaptunk meghívást. Lelkes Gáborné, aki a testvérvárosi kapcsolat kialakulásától egészen 2010-ig az önkormányzat megbízásából a testvérvárosi kapcsolat koordinátora volt. hroding_k.jpgA testvérvárosi együttműködés igazi motorjaként szervezte a cserekapcsolatokat, a rendezvényeken való részvételt, tartotta a kapcsolatot a város képviselőivel, intézményekkel, szervezetekkel. Személyes kapcsolatai nagy segítséget nyújtottak az építkezésben. Dr.Regős Jánosnak köszönhetjük, hogy annak idején rátalált Roding városára, amikor németországi kapcsolatot kerestünk, két évvel ezelőtt ennek elismeréseként vehette át elsőként Roding város volt alpolgármester asszonyával együttesen kezdeményezett és a Német Kultúráért Alapítvánnyal együtt közösen alapított díjat. A kezdeményezésen túl Dr.Regős János az egészségügyi kapcsolat építésében is meghatározó szerepet játszott. Hát így voltunk hárman meghívottak.

-        Nem hivatalos delegációként?

-        Találkozásunkkor Franz Reichold Polgármester Úr hangsúlyozta, hogy a meghívás barátoknak szólt, azoknak, akik sokat tettek és tesznek a testvérvárosi kapcsolatért.

-        Mit lehet tudni az új évi rendezvényről?

-        Hagyományos, kiemelt rendezvénye a városnak. A helybéli katonai egység laktanyájának nagytermében Polgármester Úr értékeli az eltelt év eseményeit több száz résztvevő előtt. Volt szerencsém több alakalommal végighallgatni. Nagyon sokat lehetett tanulni a beszéd tartalmát, a hangvételt, megközelítést figyelve. A világra való kitekintéssel beszélt arról, ami közös öröm és közös bánat volt, értékelte és megköszönte a gazdasági élet, civil élet résztvevőinek, szereplőinek részvételét, hozzájárulását a város életében, fejlődésében. Nagyon konkrét és nagyon emberközeli beszéd volt most is. Ilyenkor adják át a város kitüntetéseit. Az egyes programok között a helybéli zenekar játszik, hangulata van a rendezvénynek.

-        Találkoztak a XVIII. kerületi önkormányzat delegációjával?

-        Tudomásunk szerint nem kaptak meghívást. Ez nyilvánvalóan egy jól működő testvérvárosi kapcsolat elsorvadását jelenti, ami nem protokolláris, hanem tartalmi kapcsolat volt. Nagyon nagy kár, mert sok ember-gyermek és felnőtt- számára teremtettek lehetőséget egy más ország, más kultúra megismerésére, szakmai tapasztalatcserére,emberi kapcsolatok kialakítására Egy kapcsolatot a-testvérvárosit is- ápolni kell. Német barátaink kezdettől fogva hangsúlyozták, hogy egy testvérvárosi kapcsolat sokszínű, sokoldalú kapcsolatot jelent, kisebb nagyobb közösségek, emberek között, nem papíron létező kapcsolatot. Az újévi rendezvényen tanúi voltunk egy testvérvárosi szerződés aláírásának Roding városa és a lengyel Dabrowa Tarnowska között. Mindkettő testvérvárosunk. Az aláírás alakalmával megköszönték nekünk, hogy sikerült megismerniük egymást a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül. Örültünk és egy kicsit szomorúak voltunk Egy új, reményteli kapcsolat kezdete és egy korábban jól működő elhalása. Sok év és sok ember munkája kellett az építkezéshez. Rombolni egyszerűbb volt.

-        Hogyan tovább?

-        A megőrzött emberi kapcsolatokra építve teszünk azért, hogy megőrizzünk az értékekből, amit lehet. Bizakodó vagyok, mert sokan vagyunk akik ezt szeretnék.

Szólj hozzá

testvérváros mester lászló pestszentlőrinc pestszentimre roding dr.mester lászló lelkes gáborné