2013. feb 13.

Elveszíthetjük a szakrendelőt!

írta: Lmagazin
Elveszíthetjük a szakrendelőt!

Bár a jogszabály már közel két hónapja ismert, mindösszesen két napja maradt a kerületi Képviselő Testületnek arra, hogy megmentse az államosítástól a kerületi szakorvosi rendelőket. Javaslatnak még nyoma sincs. Erre hívja fel a figyelmet a kerületi ellenzék frakcióvezetője facebookon megjelent jegyzetében.

A politikus emlékeztet arra, hogy az oktatási intézményeket követően idén a kormány államosítja a szakorvosi rendelőintézeteket is. Az erről szóló jogszabály 2012. decembere óta közismert. Kőrös Péter utal rá, hogy a témában tavaly decemberben már benyújtott egy előterjesztést a Képviselő Testület ülésére, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem vettek napirendre. A szocialista politikus felhívja a figyelmet arra is, hogy törvény kihírdetése óta eltelt két hónap nem volt elégséges arra, hogy az önkormányzat vezetése előterjesztést készítsen az ügyben. Így már csak két napja maradt a kerületnek arra, hogy megmentse a szakorvosi rendelőket az államosítástól. Ennek oka, hogy a jogszabály értelmében 2013. február 15-ig az önkormányzatoknak döntést kell hozniuk arról, hogy meg kívánják tartani a rendelőket. Ennek hiányában az állam viszi a feladatot. A határidő egyben jogvesztő is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Ughy Attila polgármesternek már alig maradt pár órája, hogy szabályosan összehívja a Képviselő Testület rendkívüli ülését a témában. Persze már így is csak "kutyafuttában" dönthetnek a képviselők, hisz egy ilyen súlyú anyag felelős megismerése alapos átolvasást igényelne. Erre a jelen körülmények között nem lesz mód.

Az ellenzéki politikus jegyzetében sajnálatosnak nevezte azt a folyamatot, amely szerint szétesnek a szakmai folyamatok az önkormányzatban. Ennek jele, hogy számtalan esetben sürgősséggel, vagy már határidőn túl kerülnek a képviselő testület elé anyagok. (Erre példa, hogy a három hónappal az ügyvezető igazgatói megbízásának lejárta után vette észre az előterjesztő, hogy lejárt Péntek Tamás cégvezetői megbízása - a Szerk.) 

A szakmai züllésre utaló folyamatot alátámasztani látszik az a tény is, hogy bár a törvény értelmében a kerület 2013. évi költségvetését február végéig el kell fogadnia a Képviselő Testületnek, az még mindig nem került beterjesztésre. Így, már kijelenthető, hogy  közel 20 milliárd forint sorsáról fognak rendkívüli ülésben dönteni a képviselők. 

Szólj hozzá

átverés alkalmatlanság attila;ughy attila; péntek tamás