2013. feb 14.

Tönk szélén egyensúlyoz Magyarország

írta: Lmagazin
Tönk szélén egyensúlyoz Magyarország

kasza.jpgÓriási, a vártnál nagyobb mértékben zuhant Magyarország bruttó hazai terméke 2012 utolsó negyedévében, 2,7 százalékkal esett a GDP az előző év azonos időszakához számítva, ezzel együtt pedig tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Borzasztóan teljesített az ipar és a mezőgazdaság is. A forint gyengül a hírre. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanakkor pozitívan tekint az idei év elé.

Utoljára 2009-ben a világgazdasági válság legsötétebb hónapjaiban volt recessziós évünk. A nemzetgazdaságban csak az infokommunikáció és a turizmus-vendéglátás területén volt némi növekedés, a mezőgazdaság és az ipar is rosszabbul teljesített, mint azt megelőző negyedévben. Ez azt jelentheti, hogy nemigen látszanak a kilábalás jelei, melyekben sokan reménykedtek.

"Lényegében minden területen szakadás következett be a 2012. negyedik negyedévben, az ipari és a kiskereskedelmi adatokban is, és a várakozásaink szerint a lassulás kisebb mértékben (éves összehasonlításban 0,5-1 százalék között) 2013. első negyedévében is folytatódhat." - mondta a hvg.hu-nak Samu János, a Concorde vezető elemzője. A visszaesés mérséklődését elsősorban megint az exporttól lehet várni: a feldolgozóipar megrendelésállománya és a konjunktúra-mutató némileg javuló növekedési adatot vetít előre.

Mindenesetre magáért beszél, hogy az elborzasztó számok ellenére Matolcsy miniszter úr továbbra is derűlátóan nyilatkozik arról, hogy Magyarországon mindenki téved, aki úgy érzi rossz irányba mennek a dolgok.

Szólj hozzá

fidesz csőd matolcsy