2013. ápr 06.

Nem lesz tankönyv szeptemberre?

írta: Lmagazin
Nem lesz tankönyv szeptemberre?

kello.jpgMár indulása pillanatától becsődölt az új állami tankönyvrendelési rendszer, a Kello, annak ellenére, hogy az oktatási kormányzat szűk két hetet adott az iskoláknak a szeptemberi tankönyvigények leadására, amibe ráadásul „belecsúszott” a tavaszi szünet is. Az iskolák nyugtalansága érthető, mivel a szigorúan vett határidők be nem tartása könnyen jelentheti azt, hogy szeptemberben nem jutnak taneszközhöz a tanuló.

Ráadásul a gyermekek taneszközei sok esetben nem jönnek ki a fejenként meghatározott 12 ezer forintos kvótából. Pestszentlőrinc a korábbi években rendszeresen kiegészítette a szűkös állami normatíva összegét, az iskolák államosításával viszont ez már nem lehetséges. Iskolaigazgatók elmondása szerint a helyzet különösen a felső tagozatokban és a középiskolákban lesz tarthatatlan, mivel ha valaki emelt szinten tanul szüksége van további kiegészítő füzetekre, atlaszokra is. A korábbi rendszerben az iskolák a normatíva összegét maguk osztották fel, ha egy-egy alsó tagozatos diák tankönyv szükséglete alatta maradt a kvótának, a maradékot át lehetett csoportosítani a felső tagozatosok javára.

További probléma, hogy a tankönyvrendelést diákonkénti bontásban kell leadni, amit a szülőkkel is alá kell íratni. – A rendszer lassú és logikátlan, érdemes lett volna az érintett képviselőknek a döntésük előtt olyan emberrel is beszélni, aki készített már tankönyvrendelést – mondta az egyik kerületi tanár, aki azt sérelmezi leginkább, hogy teljesen magukra maradtak a képtelen feladattal, ugyanis hiába próbáltak a kérdéseikkel a KELLO-hoz fordulni, senki nem vette fel a hívásaikat. A XVIII. kerületi tankerület vezetője elmondása szerint értesült a problémákról, ám Ő is csak annyit tehetett, hogy az állami szervezethez irányította vissza a tanácstalan pedagógus társait.

A rendelőfelület március 20-án vált elérhetővé a tankönyfelelősök számára, mely már aznap este szervertúlterheltség miatt összeomlott. A március végi határidők teljesítéshez a társaság napi ütemezésben kívánta végrehajtatni a megrendelések rögzítését, mely egy több száz tanulós intézménynél fizikai képtelenség. Eredetileg 9 nap alatt (melyben a tavaszi szünet ideje is benne) volt kellett volna a személyre szóló megrendelőlapokat kinyomtatni, kiosztani, visszaszedni a szülőktől. Az oldal jelenleg is programozás alatt van, a szerver nem bírja a terhelést, a tankönyvfelelősöknek éjszaka kell dolgozniuk, állandó adatvesztéssel kell szembenézniük. A KELLO minden elérhetősége megszűnt, e-mailekre nem válaszolnak, a telefonokat nem veszik fel, a felhasználóknak szánt üzeneteiket az elérhetetlen oldalukon teszik közzé.

A rendelés leadási határideje április 5, 18 órára módosult, de tegnap 20 óra óta a rendszer ismét nem engedi be a felhasználókat, így nem tudják a megrendeléseket véglegesíteni…Minden bizonnyal az sem szolgálja a gyakran éjszakába nyúló tankönyvrendelési feladatok iránti lelkesedést, hogy a lebonyolításért mostantól diákonként legfeljebb száz forintot kaphat a tanár, ami töredéke a korábbi juttatásoknak. A rendszer tehetetlenségét látva az illetékes minisztériumban állítólag egy vészforgató könyv kidolgozását készítik elő.

 

Szólj hozzá

fidesz tankönyv alkalmatlanság xviii pestszentlőrinc pestszentimre