2013. máj 07.

Uniós milliók a rokonoknak.

írta: Lmagazin
Uniós milliók a rokonoknak.

18.polgarmesteri_hivatal_1025x769_3.jpgÚjabb botrány közeleg a Városházán. Ezúttal az uniós pályázatok körül forr a levegő miután kiderült, a városvezetés tízmilliós nagyságrendben fizetett ki pályázati tanácsadókat anélkül, hogy a pályázatok nyertességéről már döntés született volna.

Az önkormányzat vezetésének javaslatára 2012-ben. 14 KEOP pályázat benyújtását támogatta a Képviselő testület. A napokban megjelent sajtóinformációk szerint a magyar fél folyamatos szabadságharca szabálytalanságai miatt Brüsszel felfüggesztette az uniós források kifizetését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a magyar állam hitelezi a már megítélt pályázatok kifizetését, tekintettel arra, hogy tavaly nyár óta az Unió az NFÜ által benyújtott számlákat nem fizeti ki.  Az intézkedések a KEOP és a KÖZOP pályázatokat érintik. Ezen intézkedés irányította rá a figyelmet arra, hogy a 14 tavaly benyújtott pályázatból eddig mindösszesen 1 esetben született támogatási döntés.

Az ügy különös pikantériája, hogy a sikertelenség dacára az önkormányzat vezetése - ellentétben a piacon szokásos eljárásokkal - tízmilliós nagyságrendben fizetett ki tanácsadói díjakat a beadott pályázatok után, függetlenül azok eredményétől.

A család ismét jobban teljesít.

Pályázatírói körökben országosan elfogadott gyakorlat, hogy a tanácsadót az elvégzett munkáért járó díj csak sikeres pályázat esetén illeti meg. A köznyelv ezt nevezi "együtt sírunk együtt nevetünknek". (Hasonló módon készültek azon társasházak pályázatai is, amelyek egy része nyert, egy részétől az önkormányzat évek óta sikertelenül próbálja meg visszavonni a korábban megítélt támogatást.) Nem így történt ez a XVIII. kerületben. Ennek oka, hogy kerületünk egyik meghatározó kormánypárti háttéremberének családi érdekeltségébe tartozhatnak az érintett cégek. Nem ez az első eset mikor fény derül arra, hogy fideszes, vagy KDNP-s politikus családi érdekeltsége áll a háttérben. A közelmúltban számoltunk be arról, hogy Csomó Tamás alpolgármester sógora kapott közbeszerzés nélkül 8 millió forintos megrendelést szellőző rendszerek felújítására.  Pár nappal később a kerületi trafik mutyi kapcsán látott napvilágot a hír, hogy a krumpliosztási botrányról elhíresült kerületi Fidelitas vezető Chladek Tibor és a kormánypárt ifjúsági szervezetének helyi alelnöke az egyik trafiknyertes a kerületben.

Összedől a kártyavár.

Az ügy ismét ráirányítja a figyelmet arra a tényre, amely szerint feszültségekről hallani a Hivatal vezetői között a szaporodó mutyik és a pénzügyi szabálytalanságok miatt. Nem újdonság ez; decemberben már irtunk a jegyző "ámokfutásáról". Akkor is épphogy sikerült menteni a helyzetet.Azóta az újabb pályázati machinációk és mutyik tovább bomlasztották a hivatali rendet. Információink szerint lassan a felelősség kérdése is előkerül, hisz a Fidesz frakció egyre nehezebben falaz a vezetés botrányos ügyeihez. 

Fontos a megkülönböztetés:

A 14 benyújtott pályázat önmagában nem felesleges munka. Azzal sok önkormányzati kolléga dolgozott rengeteget. A pályázatok összeállítása kapcsán keletkezett szellemi termékek (tervek felmérések) függetlenül a pályázat eredményétől egy ideig a későbbiekben is hasznosíthatóak. 

Szólj hozzá

fidesz átverés mutyi pestszentlőrinc csomó tamás pestszentimre alkalmatlanság chladek tibor