2013. jún 02.

Tüntetést hozott a Pedagógusok Napja

írta: Lmagazin
Tüntetést hozott a Pedagógusok Napja

Bejegyzés alcíme...

hoffmann pia.jpgMeddig tűrjük, hogy így legyen?" címszóval, a közoktatás és a felsőoktatás átalakítása, a köznevelési törvény ellen szervezett tiltakozó akciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vasárnap Budapesten; többek között a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat,a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat részvételével.

A tüntetők az Eötvös tértől vonultak a Szalay utcába, közben többen Balog Zoltán emberierőforrás miniszter lemondását, illetve "felzárkózását" követelték.

Mendreyék a tüntetés végén - egy szál sárga rózsa kíséretében - petíciót adtak át az EMMI képviselőjének, melyben tiltakoznak a köznevelési törvény ellen, követelik a pedagógus életpálya-modellben szereplő béremelés szeptemberi bevezetését. Felhívják Balog Zoltánt, vesse latba befolyását, kezdeményezzen jogszabály-módosítást, hogy az európai értéknek számító szubszidiaritás elve a közoktatás minden szintjén érvényesüljön; felszólítják továbbá, hogy tegyen meg mindent, hogy a pedagógusok lelkiismereti és szólásszabadságát veszélyeztető pedagógus kar létrehozása ne valósulhasson meg.

A szemmel láthatóan ünnepi hangulatban lévő EMMI, az oktatási államtitkárság még a tüntetés előtt közleményt adott ki a pedagógus nap alkalmából, eszerint az elmúlt három évben intézkedéseikkel egyértelművé tették, hogy tisztelik és elismerik a pedagógusok erőfeszítéseit. Szerintük van mit ünnepelni, a változások ugyanis mind a gyermekek és a pedagógusok érdekeit szolgálják.

Budapest XVIII. kerületében különösen sokat veszített az oktatás annak ellenére, hogy az ágazat Kucsák László országgyűlési képviselő, korábbi iskolaigazgató gyámkodása alá került, aki elfelejtve a korábbi harcosságát az Országgyűlésban kétkézzel megszavazta az összes pályatársai életét nagyban megkeserítő megszorítást. Kucsáknak egykori kollégái nehezen tudják helyben megbocsátani a pedagógus jutalmak megvonását, az iskolák működésének ellehetetlenítését, de a fideszes vezető számlájára írják azt is, hogy többszáz kerületi elsős esetében nem tudni, lesz-e számukra osztályterem a szeptemberi iskolakezdéskor.

Rosszallói esetében Kucsák László már letett a politikai pályafutása folytatásáról és a néhány hónapja alakított zenekarával komolyan fontolgatja, hogy előadó művészi pályára lép.

Szólj hozzá

oktatás fidesz alkalmatlanság xviii kucsák lászló