2013. jún 19.

5 ezer forinttal nőhet a havi telefonszámla

írta: Lmagazin
5 ezer forinttal nőhet a havi telefonszámla

tintel-telefonadó.jpegHavi 5 ezer forinttal is nőhet a magánszemélyek havi telefonszámlája, amennyiben az országgyűlés fideszes többsége (Kucsák László és Ughy Attila támogatásával is) megszavazza a hétfőn bejelentett újabb nemmegszorító kormányzati intézkedéseket.

A Gazdasági Miniszter benyújtotta az országgyűlésnek a Varga-csomag néven ismertté vált újabb megszorító csomagot, amelyet a képviselők sürgősségi eljárás keretében tárgyalnak. A végeredmény nem lehet kérdéses, hisz a  kormánypártok támogatásával - a parlament gazdasági bizottsága s másik három bizottság is általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot, amelynek célja, hogy újabb jelentős (százmilliárdos) nagyságrendeket vonjanak ki a gazdasági szférából és növeljék az állami átcsoportosítás szerepét. 

A fideszes javaslat ismét jelentős terheket rak a lakosságra az alábbiak szerint

  • az ATM-készpénzfelvételnél 0,6 százalékra duplázódik a tranzakciós adó, és eltörlik az illeték 6000 forintos felső plafonját;
  • egyéb tranzakcióknál 0,3 százalékra nő a ráta 0,2 százalékról;
  • a telefonadó 2 forintról 3 forintra nő percenként, a felső limit a vállalkozóknak 5000 forint lesz az eddigi 2500 forint helyett, a magánszemélyeknek 700 forint
  • 6 százalék egészségügyi járulékot kell fizetni a kamatjövedelmek után, tehát a kamatadó gyakorlatilag 16-ról 22 százalékra nő;

Az újabb, lakosságot sújtó intézkedések sora azért is elképesztő, mert pár napja (május 28-án) Varga Mihály jelentette be, hogy nem lesz szükség újabb adóemelésekre. 

Ha szerdán döntés születik Brüsszelben a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről, akkor nagy az esélye, hogy a zárolásokon kívül nem lesz szükség további egyenlegjavító intézkedésekre" - mondta Varga Mihály 2013. május 28-án.

Az újabb lakosságot sújtó intézkedések nem érintik a kormányzat látványberuházásait. Így tovább folytatódik a felcsúti, a debreceni és az Üllői úti stadion építése. Nem került veszélybe a Kossuth tér átépítése sem.

 

 

 

Szólj hozzá

átverés ughy attila kucsák lászló