2013. júl 02.

A Nemzet napszámosa

írta: Lmagazin
A Nemzet napszámosa

osztályterem kép.jpgMa a pedagógus a szó szoros értelmében a nemzet napszámosa. Anyagilag megnyomorítják, brutálisan fegyelmezik és megfélemlítik és szellemileg uniformizálják. Ezt szolgálja az egyentanterv, az egyentankönyv a kötelező Pedagógus Kar létrehozása, a totális kormányzati ellenőri és felügyeleti rendszer.

A „fülkeforradalom” óta tűzzel-vassal irtják a rendszerváltás húsz éve alatt kialakult tanári önállóságot, kreativitást, alkotókedvet, rugalmasságot. Húsz év kultúráját rombolják le. Hasonló a helyzet ahhoz, amit Sólyom László az alkotmányos kultúra építményének elbontásáról mondott. Az egyetlen jó a mai rendszerben, hogy az óvodákhoz nem nyúltak hozzá.

Rafináltan, csalafinta módon fokozatosan rontják az iskolákban dolgozó tanárok és tanítók anyagi helyzetét. Szeptembertől lesz béremelés, de nem adják meg azt, ami a törvény szerint járna, csak annak valamennyi százalékát. Hogy mennyit, azt később mondják meg. Viszont a túlórapént, a helyettesítési díj a 32 órás benntartózkodási kötelezettség bevezetésével elvész. Ez utóbbiról azonban Balogh Zoltán miniszter nem beszélt. Miért is?

De nézzük tovább. Nézzük a cafetériát. 2010-ben a szocialista önkormányzat döntése nyomán egy kerületi pedagógus évi nettó 284 000 Ft cafetériához jutott. 2011-ben a fideszesek ezt 168 000 Ft/évre csökkentették. 2012-ben ez az összeg már csak 152 000 Ft volt. A juttatás majdnem a felére esett vissza, miközben a tanárok fokozott megbecsüléséről papolt Hoffmann Rózsa államtitkár. Idén a technikai dolgozók folyamatosan kapták a juttatást, amit a tanárok csak néztek. Aztán egy fél év elteltével kaptak 100.000 Ft-ot. Mit számított a kormányzatnak az a kis időeltolódás! Bezzeg a tankönyveket előre fizettetik! A trükk világos: minél később adni, minél előbb behajtani. Ez a törvény.

De nézzük a kerületi magatartást. Ughy Attila 2012 karácsonyára minden tanárnak és tanítónak jutalmat ígért. Ezt fél évre rá 2013. május 28-án teljesítette, 3-szor 9800 forinttal. Ugyanaz a megalázó taktika a szavakban megbecsült pedagógusoknak. A Kucsák-Hofmann-féle oktatáspolitikai gyakorlat nemcsak a cafetéria területén  osztja meg az iskolák dolgozóit. Amíg a technikai dolgozók nőnapi, húsvéti külön juttatásban részesültek, addig a pedagógusok ezt újra csak nézték.

Ez az oktatás átalakításának „dicsőséges” eredménye. Ehhez lelkesen asszisztál Kucsák László parlamenti képviselő, Hoffman Rózsa legjobb tanítványa, aki ehhez még az alpolgármesteri juttatást is felmarkolja.

A szakszervezet akkor töltené be hivatását, ha nem menne el szó nélkül a megaláztatások gazdag eszközrendszerének alkalmazása mellett. Megjelenítené a tanárok önérzetét. Követelné a szeptemberi teljes béremelést, vagy a túlórák, helyettesítési díjak megtartását. Követelné, hogy a magyar pedagógusok, a nemzet napszámosai legalább a 2011-es szintű, tehát a 170 ezer forintos évi caftéria juttatást 2013-ban és 2014-ben is kapják meg. Kucsák László pedig haladéktalanul nyissa ki a száját ennek érdekében a parlamentben, ha már kapja búsás képviselői juttatásait.

Klebelsberg Kunó

Szólj hozzá

átverés pedagógus xviii pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló