2013. júl 09.

Havanna lakóteleppel ismerkedtek Brüsszelben

írta: Lmagazin
Havanna lakóteleppel ismerkedtek Brüsszelben

szs brusszel.jpgHúsz Uniós tagállam, pályázati úton kiválasztott száz helyi képviselője ismerkedhetett meg Brüsszelben az Erasmus program keretében a Havanna lakótelep közelmúltban zárult szociális rehabilitációjának eredményeivel. Az angol munkanyelvű előadás sorozaton Szaniszló Sándor fővárosi képviselő, mint korábbi XVIII. kerületi alpolgármester kapott felkérést arra, hogy bemutassa miként hasznosulnak a lakókörnyezet rendbetételére és a helyben élők összefogására alapozó európai uniós támogatások.

- 2008-ban az akkori önkormányzati vezetés - ma már elképzelhetetlenül meseszerű összeget - csaknem egymilliárd forintot lobbizott ki a Havanna lakótelep rendbetételére, amelyhez további kétszáz millió forintnyi önrész is párosult. Három év alatt ebből az összegből újjá varázsoltuk a környék közterületeit, a közösségi épületek és intézmények jelentős hányadát, de a pályázati előírásoknak eleget téve nagyon sok energiát fordítottunk arra is, hogy a lakótelepiek közelebb kerüljenek egymáshoz, mert a jószomszédi kapcsolatok kialakítása és fenntartása minden esetben kiemelt része a felzárkóztató programoknak - mondta Szaniszló Sándor.

A brüsszeli program keretében elhangzott, hogy a 2020-ig terjedő hét éves költségvetési időszakban továbbra is lesz lehetőség a lakótelepek uniós támogatására, többek között jelentős források jutnak a most szünetelő társasházi felújítások számára is. Pestszentlőrincen a panel felújításról lemaradt társasházak lakói rendszeresen felróják a helyi vezetésnek az önkormányzati támogatások elvonását, számukra némileg megkésett kompenzációt jelenthet, ha a 2014 után felálló képviselő testület a szükséges önrész megszavazása mellett a panelprogram folytatása mellett dönt. 

Szólj hozzá

polgármester havanna panelprogram szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre