2013. aug 27.

Nyúlcipőt húzott Kucsák László

írta: Lmagazin
Nyúlcipőt húzott Kucsák László

Egy teljes napig úgy tűnt, hogy megembereli magát végre a pedagógus társai által az oktatási rendszer zűrzavara miatt naponta ostorozott Kucsák László, a XVIII. kerület fideszes országgyűlési képviselője, aki Pokorni Zoltán egyik társaként előterjesztést nyújtott be az Országgyűlésben annak érdekében, hogy az új rendszerben egyetlen pedagógusnak se csökkenjen az új tanévtől a munkabére.

„Egy hordó mézet is tönkretehet egy csepp szurok” – indokolta a Szentírásból vett idézettel Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke, miért van szükség arra a módosító indítványra, amelyet képviselőtársaival együtt a közoktatási törvény módosításához nyújtott be, és amely miatt ismét összekülönbözött Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárral. A csepp szurok ebben az esetben az a mintegy 4500 pedagógus lenne, aki a béremelés ellenére is kevesebbet vihetne haza szeptembertől.

A parlament hétfőn, rendkívüli ülésen folytatta le annak a törvényjavaslatnak az összevont vitáját, amely mintegy 40 százaléknyit visszavesz a pedagógusoknak ígért, és 2011 végén törvényben is rögzített béremelésből, igaz, ugyanakkor kiterjeszti a bérfejlesztést a pedagógiai szakszolgálatoknál vagy a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókra is. A módosításra az indoklás szerint azért van szükség, mert a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé a megígért béremelést, csak fokozatosan, 2017-ben jöhet a teljes bértábla. A visszafogott béremelés, illetve egyes pótlékok és túlórapénzek eltörlése miatt előfordulhat, hogy csökken valakinek a fizetése, bár Hoffmann azt mondta, tudomása szerint csak valamivel több, mint 4000, "extrém" magas fizetésű vezetőt érint negatívan a változás.

Beszámolt arról is: a hétfői frakcióülésen - heves vita után - többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására - fűzte hozzá.

Sajnálatos módon a Kucsák László által is jegyzett módosító indítványt a törvény elfogadása előtt - minden bizonnyal egy főnöki fejmosást követően az ijedt kismacskaként viselkedő képviselők visszavonták.  A parlamenti vitát hallgatva nem igazán derül ki kiket neveznek a Fideszben extrém sokat kereső pedagógusoknak, a napi sajtóban is elsősorban csak havi 1,5-2 millió forintot havonta haza vivő politikusokról hallani.

 

Szólj hozzá

oktatás fidesz alkalmatlanság kucsák lászló