2013. sze 27.

Zsarolják a kerületi pedagógusokat.

írta: Lmagazin
Zsarolják a kerületi pedagógusokat.

kucsakboldog.jpg

A HVG információi szerint egyre több felháborodott tanár számol be arról, hogy megtagadta a rákényszerített új kinevezés aláírását, mert vagy csökken a fizetése, vagy nem ért egyet a kötelező kari tagsággal, esetleg mindkettő. Van olyan, több évtizede a pályán lévő pedagógus, aki egyszerűen eltűnt a rendszerből, sokakat pedig megfenyegettek. 

A hetilap írása kapcsán szerkesztőségünk a kerületi iskolákban végzett felmérést. A tapasztalatok rémisztőek. Több kerületi pedagógus számolt be arról, hogy nem készült el időben az átsorolásuk, sokaknak elvesztek az adataik. Sok pedagógus megerősítette, hogy az átsorolások eredményeként csökkent a fizetésük. Legtöbbjük zsarolásként értékeli, hogy az átsorolással együtt kötelezően alá kell írniuk a "Pedagógus karba történő belépési nyilatkozatot." Elmondásuk szerint a kialakult helyzetről tájékoztatták a kerület vezetését, de eddig megkeresésükre semmilyen válasz nem érkezett. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a megemelt óraszámok miatt leterheltségük jelentősen nőtt. Szakértők szerint a jelenség egyértelműen káros az iskolába járó gyermekekre is. 

A héten a Zila Kávéházban megrendezett BAL 18 rendezvénynek is az oktatási ágazat válsága volt a témája. A rendezvényen a kerületi pedagógusok beszámolóira a PDSZ szakértője és Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa reagált. Az est házigazdája, Simon Gábor országgyűlési képviselő a fórumot követően szerkesztőségünknek elmondta:

Apaként, pedagógusként és politikusként is mindent el fog követni azért, hogy a közoktatásban okozott károkat enyhíteni tudjuk. Simon elképedve hallgatta a kerületi pedagógusok beszámolóját. Mint mondta, az oktatási területet is teljesen magára hagyta a kerület vezetése." 

A fórum résztvevőinek Mendrey László, a PDSZ elnöke videó üzenetben fejtette ki véleményét a Nemzeti Pedagógus Karral kapcsolatban.

Az oktatási államtitkárság és Kucsák László elégedett.

Sajtóinformációk szerint az oktatási államtitkárság és Hoffman Rózsa MSZMP KDNP-s államtitkár elégedett a közoktatásban zajló folyamatokkal. Városházi forrásaink ugyanakkor megerősítették Kucsák László, a kerületi oktatásért felelős alpolgármester, országgyűlési képviselő tisztában van a kialakult helyzet drámaiságával, azonban már eldöntötte, hogy az újraválasztása fontosabb számra, mint a kerületi pedagógus társadalom képviselete. 

Szólj hozzá

oktatás kdnp önkormányzat átverés alkalmatlanság országgyűlési kucsák lászló kucsák lászló Hoffman Rózsa