2013. okt 09.

Újabb megdöbbentő tények a Cséry telepről

írta: Lmagazin
Újabb megdöbbentő tények a Cséry telepről

cséry 2.jpgTöbb ezer tonna, különböző hőerőművekből a XVIII. kerületi Cséry telepre szállított és nemes egyszerűséggel oda kiöntött mésziszapot, illetve más nagy mennyiségű, emberi egészségre veszélyes hulladék fajták mellett, 300 tonna (!) levetett gumiabroncsot is felfedeztek a Környezetvédelmi hatóság ellenőrei a fővárosi fideszes hátterű, szennyvíz iszapmaffia ténykedésének feltárása nyomán. A környezet károsítása miatti bírság kivetése a jövő héten várható, ami akár tízmilliós nagyságrendet is elérhet.

Suttyomban tartott lakossági fórum

Az ellenzék által tétlenséggel vádolt és egyre nagyobb nyomás alá került XVIII. kerületi vezetés az önkormányzat honlapján október 8-án jelentetett meg egy meghívót a néhány órával később megtartott lakossági fórumára. A helyszínen kiderült, volt is mit titkolni a lakosság elől. A csekély számú egybegyültet a jelenlévő ÁNTSZ vezető arról tájékoztatta: “kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy a kertekben meglévő fúrt kutakból csak a füvet és a dísznövényeket öntözzék. A kutakban található víz ugyanis jelentős kockázatokat rejt.” (Pont a kutak vizének vizsgálatát halogatja a polgármester) A fővárosi környezetvédelmi hatóság igazgató-helyettese pedig arról beszélt, hogy szervezetének egy jogszabályváltozás eredményeként januártól nincs ellenőrzési jogosultsága a szennyezett területen. Bár a kerület évente közel 100 millió forintot költ a helyi médiáira, annak szereplői a jelek szerint mindent megtesznek az ügy bagatelizálásáért. Az ellenzéki képviselők október 11-én péntekre a Kastélydombi Iskolába (Nemes utca), és jövő hét csütörtökre újabb lakossági fórumokat hívtak össze bízva abban, hogy addig a károk egyhítésére hozott újabb lépésekről is beszámolhatnak.

 

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő szerint el kell rendelni a közeli kertvárosi utcákban a fúrt kutak vizének azonnali kivizsgálását és a legrövidebb határidőn belül át kellene költöztetni a szippantós vállalat járműveit a csepeli bázisra annak érdekében, hogy a Cséry telep teljes kármentesítése idő veszteség nélkül elkezdődjön.

Szólj hozzá

fidesz cséry telep pestszentlőrinc pestszentimre Címkék iszapmaffia