2013. okt 18.

Bízom a kerületi választók bölcsességében!

írta: Lmagazin
Bízom a kerületi választók bölcsességében!

mesternov_atmeretezve.jpg
Beszélgetés Dr. Mester László, korábbi polgármesterrel

Már lassan három éve alig hallani felőle, pedig korábban tizenhat évig a kerület polgármestere, nyolc éven át pedig országgyűlési képviselője volt. 2010 nyarán döntött úgy, hogy visszavonul az aktív politikai tevékenységtől, ám koránt sem tűnt el a kerületből, azóta is figyelemmel kíséri a helyi közélet eseményeit és bár nem könyököl, hogy mikrofonhoz jusson, mindenről véleménye van. Dr. Mester László, a XVIII. kerületi közélet emblematikus figurája örömmel válaszolt a Lőrinci Magazin kérdéseire.

Ön 2010-ben egy levélben elköszönt a választóktól és azóta szinte alig hallatja a hangját. Mi ennek az oka?

Valóban, tizenhat év polgármesteri szolgálat után úgy döntöttem, hogy befejezem pályafutásomat és a továbbiakban semmilyen tisztségre nem jelöltetem magam a következő önkormányzati választásokon. Munkámat, amelyet igyekeztem mindig a legjobb tudásom szerint végezni, mindvégig hivatásnak tekintettem és nagyon megszerettem, de végigélve az országgyűlési választási kampányt úgy éreztem, hogy ez már nem az én világom és ideje visszavonulni. Mivel azonban Pestlőrincen születtem, itt nőttem fel és szinte egész életemben a kerületért dolgoztam, a visszavonulásom koránt sem lehet teljes, sőt. Immár nem politikusként, hanem civilként és harcos lokálpatriótaként próbálok a magam eszközeivel tovább tevékenykedni közös otthonunkért.

Mi az oka, hogy ezt a kérdést mégis fel kellett tennem? Miért kérdezik az emberek, hogy "hova  tűnt Mester László"?

Nagyon egyszerű magyarázata van, a kerületi közpénzből finanszírozott médiában, ahol szinte folyamatosan szapulják az előző városvezetést, nem tartották fontosnak, hogy megkérdezzék a véleményem a korábban történtekről, a kerületet és az önkormányzatot érintő kérdésekről. Tessék csak visszalapozni a három évvel ezelőtti újságokat. Korábban természetes volt megkérdezni a másik politikai oldal véleményét is. Ma ez már szinte kizárt. A jelenlegi városvezetés ugyanazt csinálja helyben, amit a kormány művel a tájékoztatással országos szinten. Hazug sikerpropagandát folytatnak miközben a lehetséges ellenvéleményeket szisztematikusan elhallgattatják és az ellenzéket szapulják. Ha szóba kerül a baloldal, akkor legfeljebb a korábbi városvezetés állítólagos hibáiról tudnak szónokolni.

Az önkormányzat vezetése azt állítja, hogy üres kasszát, lepusztult kerületet és tönkretett önkormányzatot örököltek.

Őszintén szólva nem értem, hogy még három év elteltével is azt gondolják, hogy ezt elhiszik az emberek és valódi eredmények hiányában beérik az "elmúltnyolcévezéssel". Én büszke vagyok arra, ami polgármesterségem 16 évében történt. Biztonságos költségvetési rendeletekkel és számos fontos döntéssel lehetővé tettük, hogy a kerület dinamikus fejlődésnek induljon. Több száz kilométernyi új út, járda épült, a régi úthálózat nagy részét felújítottuk és a kerületi utcák túlnyomó többségébe elvezettük a csatornát. Parkokat, játszótereket iskolákat építettünk és újítottunk fel, piacot, sportcsarnokot építettünk, térfigyelő rendszert telepítettünk és városőrséget hoztunk létre, miközben megkezdtük az Üllői út rehabilitációját, valamint a lakótelepek korszerűsítését.

Akkor lássunk tisztán és nézzük meg, hogy  mi volt a helyzet 2010-ben az átadáskor és hogy áll a helyzet most, három évvel a váltás után?

2010-ben, a  polgármesteri  hivatalos átadás-átvételi anyagok között megtalálható volt a kerületi önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetéről szóló összefoglaló. Eszerint a kasszában lévő pénz biztosította az önkormányzat működését a következő költségvetésig, ráadásul úgy, hogy egy korábbi kötvénykibocsájtásból még több mint 100 millió forint fejlesztési pénz is rendelkezésre állt. Ennek ellenére nemrégiben értesültem arról, hogy közel egy milliárddal nőtt a kerület rövid lejáratú hitelállománya. Tehát az üres kassza, lepusztult kerület állítás igaz, csak az évszámot tessék pontosítani. Eközben egy hargita téri 56-os emlékművet leszámítva szinte semmi látványos dolog nem épült a kerületben, az intézmények napi túlélési gondokkal küszködnek, a helyi vállalkozások pedig sorra bezárnak. Ezek után nem csoda, ha nem marad más eszköz a jelenlegi városvezetés kezében, mint az ellenzék lejáratása.

A sorozatos feljelentéseke gondol?

Egyebek mellett igen és szánalmasnak tartom, amit csinálnak. Egy elszámoltatási munkacsoport mögé bújva próbálnak meg összetákolt politikai koncepciós gyanúsítgatásokat legalizálni, miközben közpénzből működő hatóságokat dolgoztatnak, méghozzá - amint az már számtalanszor kiderült - fölöslegesen. Arról érdekes módon nem számol be az önkormányzati média, hogy a városvezetés által indított lejárató akciók sorra elvéreznek az igazságszolgáltatás útvesztőiben. Elég két ügyet említeni. A egyik az úgynevezett Pakura ügy, amelynek kapcsán tíz évvel ezelőtt egy négy évig tartó nyomozást zárt le az ügyészség, mert alaptalannak találta a feljelentést, a másik az "úgynevezett "kupleráj ügy" amelynek  szintén megszüntetés lett a vége, viszont sikerült a kerület jó hírnevét alaposan lejáratni.

Elsősorban Ön és volt munkatársai állnak a célkeresztben?

Elsősorban igen és egy politikus idővel hozzá is szokik a támadásokhoz. A felháborító az, hogy azoknak is hadat üzentek, akik nem számítottak politikai ellenfélnek, pusztán nem bizonyultak megbízható pártkatonának. Elég csak a volt kollégáimra gondolni, akik közül több tucatnyival bántak el gusztustalan és nem egyszer embertelen módon. A stílus és a módszer, ahogyan tisztességes, évtizedes szakmai múlttal rendelkező kiváló embereket tettek tönkre egzisztenciálisan, elfogadhatatlan egy jóérzésű ember számára. Én vezetőként mindenkit a szakmai munkája alapján ítéltem meg. Hol van az már.

Ha egy egyszerű lőrinci lakos szemével nézi a kerületi eseményeket, akkor sem lát biztató jeleket? Nincs olyan, amiért elismerné a jelenlegi vezetés munkáját?

Én leginkább azt látom, hogy a múltat végképp el akarják törölni. Érzékelem ugyanakkor a tehetetlen dühöt, hogy ezt mégsem lehet. Nem lehet lerombolni a pestszentimrei szakrendelőt, sportkastélyt, új bölcsődét, óvodát, iskola felújításokat, huszonvalahány játszóteret és parkot, utakat és még sorolhatnám. Akkor hát fogcsikorgatva próbálják eladni a pestszentimrei városközpontot, a  havannai városrehabilitációt úgy,  mintha ők találták volna ki.  A megnyert Erzsébet telepi bölcsőde pályázatot visszavonják, majd újraindítják, Pestszentimrén pedig felvételt hirdetnek egy új óvodába,  aminek az építése még el sem kezdődött. Elképesztő dilettantizmus. Legyünk őszinték, a jelenlegi városvezetés eddigi három évében semmilyen előrelépés nem történt. A kerület pedig egyáltalán nincs jó kezekben.

Indul a csatornázás, ez nem eredmény?

Mivel az elmúlt három évben egyetlen centiméter csatorna sem épült, legfőbb ideje. Emlékszem a választási szórólapokon szereplő ígéretekre, hogy "befejezzük a kerület csatornázását". Ezt már biztosan tudjuk, hogy nem teljesítik ebben a ciklusban. Csak mellesleg jegyzem meg , hogy hét éve kész vannak az utcákra lebontott tervek, időbeli ütemezéssel. Kár hogy csak most sikerült elővenni. Egyébként a nyilatkozatokból sok gyanútlan olvasó úgy gondolhatja, hogy az elmúlt húsz évben egy méter csatorna sem épült a kerületben. Több ezer háztartásban élő kerületi lakos pontosan tudja, hogy ez nem igaz. Kérem a városvezetést, hogy igazának bizonyítására ne szedesse fel a már kiépített hálózatot.

Ön mit csinálna másképp? Mi lenne a receptje?

Elég jó receptem van, ami tizenhat éven át egyszer már működött. Jó szakemberekkel kell megerősíteni a polgármesteri hivatalt és az intézményhálózatot, az önkormányzat gazdasági társaságait. Felelősen kell gazdálkodni, előre kell tervezni és támogatni kell a helyi vállalkozásokat. Azt is mondhatnám, hogy a kerületet vissza kell adni a kerületieknek. Azért az mégsem járja, hogy miközben kerületi cégek és munkahelyek szűnnek meg, addig az ország legkülönbözőbb tájairól érkezett vállalkozásokat hoz helyzetbe az önkormányzat vezetése.

Még mindig nagyon szenvedélyesen fogalmaz. Csak nem tervezi a visszatérését?

A szenvedély nem tűnik el hirtelen, csak azért mert egyik napról a másikra a fizetési papír helyett a postás érkezik a nyugdíjjal. Több ezer lakótársamhoz fűz személyes vagy közvetett ismeretség, ismerem és szeretem a kerület minden szegletét, így természetes, hogy foglalkozom a település jövőjével. Amennyiben a baloldali összefogás sikerrel jár a következő választásokon én készen állok arra, hogy minden segítséget megadjak nekik. Ha jövőre bárki aki Pestszentlőrinc-Pestszentimre javáért, a kerület fejlődése érdekében kíván dolgozni, partnerként tekinthet rám. Segíteni fogok.

Szólj hozzá

mszp pestszentimre xviii pestszentlőrinc pestszentimre Pestszentlőrinc dr. Mester László