2013. okt 22.

Rendkívüli ÁSZ vizsgálat a városházán!

írta: Lmagazin
Rendkívüli ÁSZ vizsgálat a városházán!

allami-szamvevoszek-lapozos_20120106150033_41.jpgA Polgármesteri Hivatalból származó információk szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átfogó vizsgálatba kezdett a kerület gazdálkodását illetően! Mint arról többször is beszámoltunk az utóbbi időben, a Képviselő testület ellenzéki tagjai több ízben is kénytelenek voltak különböző ellenőrzési hatóságokhoz fordulni Ughy Attila polgármester és korábbi politikai titkára, dr. Peitler Péter jegyző törvénytelennek látszó ügyletei kapcsán.

A Képviselő testület üléseinek jegyzőkönyvét tanulmányozva számtalan olyan bejegyzést találunk, amelyben a kerületi ellenzék számos esetben hívta fel egy - egy előterjesztés kapcsán a városvezetés figyelmét, hogy az általuk beterjesztett anyagok nem felelnek meg a vonatkozó törvényeknek. Az esetek többsége a gazdálkodás területét érintette. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint az MSZP frakció több esetben felhívta a gyakorlatilag szavazógépként működő kerületi Fidesz - KDNP-s képviselők figyelmét, hogy a szabálytalan előterjesztések miatt felettes szervekhez fordulnak jogorvoslatért. 

A jelek szerint az Állami Számvevőszék osztotta az ellenzéki aggályokat. Ennek eredményeként azonnali átfogó ellenőrzést rendelt el a hivatal gazdálkodását illetően. Információink szerint az ellenőrzés a 2011 - 2013-as időszakra vonatkozik.

A jegyzőkönyvekből a teljesség igénye nélkül az alábbi témákat sikerült összegyűjtenünk, amelyek kapcsán az ÁSZ vizsgálódhat:

  • Törvénytelen költségvetés módosítás.  
  • Nagy összegű kölcsön (20 millió forint) nyújtása a Lévai István Zoltán alpolgármester által felügyelt kézilabda klubnak, amely azt azóta sem (és valószinűleg soha) nem fizettek vissza,
  • Csomó Tamás alpolgármester háza elől "eltűnt" önkormányzati gépkocsi, aki a kárt azóta sem téritette meg.
  • 600 milliós új hitelfelvétel kormányengedély nélkül(!), amelyet már át is siboltak kölcsön formájában a 3 éve folyamatosan csődközeli állapotban lévő  Városgazda  Zrt-nek, (Itt jegyezzük meg, hogy információink szerint a céget már saját bankja sem hitelezte tovább),
  • A kötvényállomány nem megfelelő kezelése miatt közel 1 milliárddal  nőtt a hitelállomány.
  • Szabálytalan kifizetések.


Háttér:

Az ÁSZ az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, vizsgálja a költségvetési csalást, a közpénzek hűtlen kezelését,a vagyongazdálkodást, a szabálytalan kifizetéseket.


Kíváncsian várjuk a vizsgálat eredményét, amely információink szerint nagy riadalmat okozott a Városházán A kerületben híre ment annak is,hogy az utóbbi időben több pénzügyi munkatárs távozott (maguktól vagy küldték őket) az Önkormányzattól, ugyanis nem akarták/tudták tovább vállalni a szabálytalan kifizetések végrehajtását. Információink szerint Ughy Attila és jegyző barátja a pénzügyi terület szétverésével már minden "féket" kiiktatott és száműzött minden szakértelmet a hivatali apparátusból. Ahogy egy régebbi kerületi dolgozó (akit véletlenül még itt felejtettek) fogalmazott " tort ül az alkalmatlanság a kerületben".

Jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy információink szerint az új gazdasági vezetőnek állítólag még a törvény szerinti végzettsége sincs meg ahhoz,hogy aláírjon, Peitler Péter jegyző - bár erre jogszabály kötelezi - minden bizonnyal nem véletlenül szabotálja a szakmai alkalmasságra vonatkozó ellenzéki adatszolgáltatási kérés teljesítését. 

Szólj hozzá

fidesz átverés felelőtlenség alkalmatlanság attila;ughy attila; peitler péter fidesz-kdnp