2013. nov 08.

Legyen a Cséry telep Kelet Magyarország és Erdély kapuja!

írta: Lmagazin
Legyen a Cséry telep Kelet Magyarország és Erdély kapuja!

SZANIS~1.JPGAz utóbbi húsz év legsúlyosabb tudatosan elkövetett környezetrombolásának, amely során 2011 óta legkevesebb nyolcezer tonna szennyvíziszapot és más mérgező vegyi anyagokat öntöttek a Cséry telep talajába még nem csitulnak a hullámai. A XVIII. kerületi lakosság talajvizét és környezetét   nagyüzemi módszerekkel szennyező bűncselekmény felderítését az igazságszolgáltatás megkezdte, ha minden jól megy belátható időn belül kiderül kik voltak az iszapmaffia haszonélvezői és voltak-e az esetnek politikai megrendelői.

Az ügy kezelésében három, egymástól jól elkülöníthető szakasz határolható be. Az elsőn, ami a további talajmérgezések beszüntetését jelenti, lényegében túl vagyunk. A következő hetek költségvetési egyeztetéseinek során el kell érni, hogy az Országgyűlés és a Fővárosi Önkormányzat szavazza meg a kármentesítéshez szükséges milliárdok rendelkezésére bocsátását. Felelős ellenzékként saját beadványokat fogunk benyújtani annak érdekében, hogy a Cséry telepről egy éven belül elhordják a súlyosan szennyezett dombokat.

A végső szakaszról, a Nagykőrösi út mellett elterülő közel ötven hektár hasznosításáról úgy gondolom, hogy az M5-ös autópálya és 4-es főút közúti kapcsolódásai réven nagyszerű alapot teremthetünk az ország keleti megyéiből és az Erdélyből származó áruk logisztikai feladatainak megszervezéséhez.

A pestszentimreiek nyugalmának megzavarása nélkül egy olyan ipari és logisztikai park jönne létre a Cséry telepen, amely a Főváros felvevő piacait és - a továbbutazó áruk tekintetében - a repülőtér közelségét kihasználva akár 800-1000 kerületi munkahelyet és félmilliárd forint helyi adót hozna a kerületi lakosság számára.

A beruházásokban a helyi vállalkozások mellett részt vállalnának erdélyi üzletemberek is, minden bizonnyal számos közös vállalattal erősítve az itthoni és a határon túli régiók gazdasági kapcsolatait.

Meggyőződésem, hogy a Cséry telep sorsának rendezése egyúttal óriási lehetőség Pestszentlőrinc és Pestszentimre számára. Egy olyan lehetőség, amely csak helyi összefogás keretében valósítható meg, mi ehhez várunk partnereket.

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő, volt XVIII. kerületi alpolgármester

Szólj hozzá

polgármester cséry telep szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre