2013. nov 12.

Kelemen Hunor a székelyföldi autonómiáról.

írta: Lmagazin
Kelemen Hunor a székelyföldi autonómiáról.

Kelemen Hunor_RMDSZ_elnök_a_kondorban_IMG_2567.jpg

Sokoldalú, színes egyéniség volt 2013. november 6.-án a NATIK alapítvány KKK (Közéleti témák Közszereplőkkel Keddenként) társadalompolitikai sorozatának vendége a Kondor Béla Közösségi Házban. Kelemen Hunor, romániai magyar író, költő, újságíró, politikus, - jelenleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke alapképzettségét tekintve állatorvos, 1993-ban végzi el az Agrártudományi egyetemet, majd 1998-ban diplomát szerez a Banes Bolyai egyetem filozófia tanszékén.

Társalapítója és főszerkesztő helyettese a Jelenlét című kulturális folyóiratnak, szerkesztője a  kolozsvári közszolgálati rádió kulturális és politikai műsorainak. Minden tevékenységét a kultúra és politika iránti érdeklődés és elkötelezettség hatja át. 1997-ben az RMDSZ kulturális államtitkára, 2009-ben államelnök jelöltje, majd kulturális és örökségvédelmi minisztere. 6 év alatt két verseskötete, és egy regénye jelent meg.

Előadásában a magyarokat leginkább érdeklő és foglalkoztató témákról beszélt. Elsődlegesen az RMDSZ helyzetéről, támogatottságáról, a képviselőházban és szenátusban elnyert mandátumainak alakulásáról 1989-től napjainkig, Az állampolgársággal együtt járó szavazati jog indokoltságának eltérő megítéléséről, a mindenkori magyar kormányokkal való jó viszony szükségességéről, a kapcsolat mélyítésének lehetőségeiről,- figyelembe véve az Erdélyben működő pártok külhoni magyarság számára előnytelen rivalizálását, megosztási kísérleteit.  Kitért Székelyföld autonómiára irányuló igényének erősödésére, jogos fellépésként értékelve és ellenezve az új régiók tervezett kialakításával bekövetkező asszimilálódást, jogvesztést elősegítő törekvéseket.

Az előadást jellemző nyíltság, őszinteség és konkrétság kérdések özönét indította el a hallgatóság részéről, érzelmi momentumokat is megpendítve némelyikben. A zárszó előtt  dr. Pais István filozófiatörténész professzor saját könyveiből ajándékozott 13 kötetet az előadónak és a Babes Bólyai Egyetemnek.  Kelemen Hunor  ezeknek nagyon örült, különösen a filozófia történetnek, mert ahogy mesélte, egyetemista korában ebből tanult, és a bizony  salátává olvasott példányt  szívesen cseréli  le egy új, ráadásul a szerző által dedikáltra.

Bár a rendezvény az alapítvány elnökének határozott fellépésére az előadó kérésének megfelelő időpontban befejeződött, Kelemen Hunor távozására még sokáig nem nyílt lehetőség, az elnök úr programon kívül az érdeklődők által körbe véve még sokáig válaszolni kényszerült kérdéseikre, amit azért valószínűleg annyira nem bánt….

Szólj hozzá

18. RMDSZ Kelemen Hunor 18 kerület NATIK