2013. nov 14.

Merjünk gyávák lenni!

írta: Lmagazin
Merjünk gyávák lenni!

ughy.JPGMerjünk gyávák lenni! - talán ennyiben össze is foglalható Ughy Attila polgármester politikai krédója, aki hazánk 2014-es költségvetési törvényét érintő módosító indítványként nem több, mint száz millió forint központi költségvetési támogatást kért a fideszes iszapmaffia által okozott Cséry-telepi károk eltakarítására.

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk Polgármesterünk "erőfeszítéseit" emlékeztetni kell magunkat, hogy a Cséry-telepi kármentesítést összegét alsó hangon is milliárdokban mérik. Na ehhez kért "A Kerület napszámosa" 100 millió forint támogatást. De nemcsak ő nyújtott be módosító javaslatokat, hanem más kormánypárti honatyák is.

A Népszabi híreiből kiderül, hogy több fideszes polgármester is komoly lobbizásba kezdett a települését, vagy az általa felügyelt területet érintő célokra. Ezek a forrásigények általában megfeleltethetők a céloknak, azonban Polgármesterünk tevékenysége unikális volt, amikor 100 milliót kért egy akár tízmilliárdos végösszegű projektre, azaz verébbel lőtt ágyúra, ismételten mert gyáva lenni. Lássuk a Népszabi cikkéből vett idézetet:

"Igaz, akkor is marad elég olyan módosítás, amely gondolkodóba ejtheti a pénzügyi kormányzatot. Lázár János például a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum kiemelt kiállításaira adna 600 millió forintot az egyébként is feszítettnek mondott áfabevételi tervet növelve meg fedezet gyanánt. A Fidesz alelnöke ezenkívül Répássy Róbert igazságügyi államtitkárral közösen emelné meg a kirendelt védők óradíját háromezerről ötezer forintra – a fedezet itt sincs megjelölve.

Nem sokat teketóriáztak azonban a források felfedezésével azok a polgármesterek sem, akiknek országgyűlési képviselőként is leginkább saját településük fejlesztése volt a fontos. Főként olyan tételekből vontak el ugyanis, ahol ez nem jelent valódi korlátozást: ezeknél a soroknál ugyanis a keretösszeg év közben könnyedén túlléphető, így most nem fáj senkinek, ha az itt elkülönített pénzt máshova irányítják, csak később a hiánynál jelenthet gondot. Ily módon szerezne Riz Levente például közel egymilliárdot a kerületéhez tartozó állami rendelő felújítására, százmilliót Ughy Attila (XVIII. kerületi polgármester) a Cséry-telep rekonstrukciójára.

Hasonló módszerrel biztosít 1,5 milliárdos fedezetet Nagy Gábor Tamás (I. kerület) – Rogán Antal frakcióvezető és V. kerületi polgármesterrel karöltve – a Szentháromság tér megújítására. Ennél önzetlenebb csak Bóka István, Balatonfüred polgármestere volt, aki a Balatoni Fejlesztési Tanács működésének támogatására hozna létre önálló költségvetési sort (280 milliós kerettel), hogy ne kelljen (ahogy eddig minden évben) a kormányzati különkeretből kikönyörögni pénzt. A képviselő, aki egyébként a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is, a pénzt a beruházásösztönzési célelőirányzatból venné el."

Látható, hogy ezúttal sem voltak szívbajosak a fideszes városvezetők, ha mások munkájának eredményéből létrejött adóforintokért kellett nyújtózkodni, de "elhíresült álláshalmozónk" újból képtelen volt kiállni a kerületi érdekekért, meghunyászkodó módon ippen csak annyit kért, hogy kommunikációra elég legyen, vagy el lehessen menni belőle utazni, de a probléma érdemi megoldása persze már nem hozza lázba.

Ez az eset is jól példázza, hogy Ughy Attila egyszerűen kevés a kerület képviseletére, méltatlan azokra a funkciókra, melyekkel a kerületiek ruházták fel. Ughy "Merjünk gyávák lenni!" koncepciójával borzalmasan sokat veszítenek az itt élők. Az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz nem akarja megoldani a Cséry-telep ügyét, csak beszélnek róla, miközben az általuk kinevezett vezető irányítása mellett egy bűnöző gazdasági érdekkör szabadon garázdálkodik.

Szólj hozzá