2013. dec 02.

A hetedikeseknek tisztelnie kell a politikusokat!

írta: Lmagazin
A hetedikeseknek tisztelnie kell a politikusokat!

904730_18ba84951e_s.jpg

Felettébb furcsa teszt kitöltését rendelet el az önkormányzat vezetése a kerületi iskolákba járó hetedikes diákok esetében. Az úgynevezett "kerületi neveltségi mérésben" többek között arra is kíváncsiak voltak, hogy a diákok mennyire tisztelik a politikusokat.

Szokatlan feladat elé állította a kerületi általános iskolákat az önkormányzat. A Budapest XVIII. kerületi Pedagógiai Intézete által összeállított kerületi neveltségi felmérésen kellett minden hetedik osztályos tanulóval egy tesztet kitöltetni. A felmérőlapok elején az intézet leszögezi, hogy az iskolai életre vonatkozó kérdésekben kíváncsiak a tanulók véleményére.

A teszt ehhez képest igen sok meglepő kérdés tartalmazott. Kíváncsiak voltak például arra, hogy milyen gyakran fordul elő az alábbi esemény:

Beszélgetünk azokról az aktuális dolgokról is, amelyeken az országnak változtatni kellene.

Ugyanakkor a diákoknak azzal kapcsolatban is véleményt kellett formálniuk, hogy mennyire tisztelik a politikusokat. (Hetedikes, 13 éves gyerekekről beszélünk!)

Lapunknak nyilatkozó pedagógusok többsége megdöbbent a teszten. Elmondásuk szerint az abban megfogalmazott kérdések egy része nyelvtanilag nehezen értelmezhető az érintett korosztályok számára. A kérdések között volt olyan is, amelyek teljes mértékben életszerűtlenek a mai általános iskolákban. A politikára és a politikusokra vonatkozó kérdéseket pedig a pedagógus társadalom újabb megfélemlítéseként értékelik. Egybehangzó álláspontjuk szerint a kerület vezetése és a tanügyi igazgatás egyre több alkalommal "kémkedik" a kerületi pedagógus társadalom után. Az érintett pedagógusok felháborítónak tartják, hogy a teszt kitöltésekor gyermekeket használnak arra, hogy a pedagógusokat megfigyeljék.

Legyünk őszinték. A gyermekek felhasználása nem teljesen idegen a városvezetéstől. Pár napja az országos s ajtó több fóruma is beszámolt arról, hogy Kucsák László, oktatásért felelős alpolgármester, országgyűlési képviselő 2800 kerületi gyermeket használt fel egy vélelmezett 60 milliós sikkasztás legalizálásához. 

A mostani kérdőív kapcsán  megkerestük Szaniszló Sándort, az oktatási bizottság szocialista tagját, aki lapunknak elmondta, írásos kérdést nyújt be az érintetteknek. Ebben a teszt eredményeinek felhasználására, és az adatkezelésre vonatkozóan kér magyarázatot a város vezetésétől.

Doc - 11-25-13, 19-00 - p1.jpg

Doc - 11-25-13, 19-00 - p2 (1).jpg

 

A teszt összeállításában Kinyó László tanársegéd kutatásait használták fel a kérdezők.

Szólj hozzá

oktatás teszt fidesz hazugság átverés kémkedés pestszentlőrinc sikkasztás pestszentimre iskolák alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló kucsák lászló