2013. dec 12.

levél a NAV-nak

írta: Lmagazin
levél a NAV-nak

Igen Tisztelt NAV!

Elsőként engedjék meg, hogy a továbbiakban egyszerűen csak Adóhivatalnak tiszteljem Önöket, mivel túl hosszú a becsületes nevük, a NAV meg olyan hülyén hangzik. Meg egyébként is, nálunk már minden nemzeti, régebben ugyanezt rövidebb szóval népi-nek illették, el is kopott a jelző alaposan.

Kerületünk kisebb-nagyobb vállalkozásai nevében – fogadatlan prókártorként írok Önöknek, hogy kifejezzem örömünket legújabb fenyegetésük bejelentésük kapcsán. Több hírforrás is tudatta velünk, hogy az Adóhivatal már most újévi fogadalmat tett, miszerint január elsejétől kíméletlenül lecsap a hanyag, a sumákoló kereskedőkre, akik elszabotálják az új (kukkoló) kasszák – immár többedik határidőre történő felszereltetését. Mélységesen egyetértek Önökkel, így is kell, bűnhődjenek a gazok!

Az a legkevésbé se zavarja Önöket, hogy az első, eredeti üzembe helyezési határidőre még a gépek műszaki paraméterei sem voltak véglegesek, így a fejlesztők és gyártók a szorgos tüsténtkedés helyett csak a fejüket és egyéb testrészeiket vakarhatták. Aztán voltak közülünk sokan, akik megrendelték a t. Adóhivatal által engedélyezett, egyik olcsóbb kasszatípust, amiről pár hónap múlva derült ki hogy a típust ugyan engedélyezték, de a forgalomba hozatalát nem. Így aztán a sok pórul járt megrendelő kezdhette az egész processzust elölről, immár jókora késéssel. Az csak a hab a tortán, hogy később, miután a peches kereskedők megrendelték a drágább gépeket, mégiscsak engedélyezték az ominózus gép forgalmazását. Szumma-szummárum szeptemberben azért a gyártó cégek csak nekifoghattak a t. Adóhivatalnak is megfelelő új kasszák gyártásához. A sok-tízezer gép gyártásához ellenőrzéséhez, helyszíni felszereléséhez, teszteléséhez azért szükség van néhány percre. Sebaj, nincs is a kasszaszerelésre jobb időpont mint a karácsonyi ünnepek körüli zűrzavar. Mindez persze csak üres kifogás, csapjanak csak le – türelmi idő nélkül a hitvány törvényszegőkre!

Halkan megjegyzem azért, hogy vannak vállalkozók, akik hosszas vívódás után döntöttek úgy, hogy nem rendelnek új kasszát. Bár, mint tapasztaljuk, Magyarország Jobban Teljesít (mint Afganisztán), az emberek egyre nehezebben élnek. A kiskereskedők közül többeknek az új kassza ára, a másfél-százezer forint előteremtése is komoly gondot okoz, mióta a sokadik bőrt is lehúzták rólunk. Ezért jó páran végleg bezárnak. Nem ez a mostani lehúzás lesz az oka, ez csak utolsó csepp a pohárban. kevés helyen tud ma már a kiskereskedő megélni. Látják, még a Kishordó is bezárt, pedig azt mondják, amíg élet van, addig kocsmára is szükség van.

Hallani olyan hangokat is, hogy ez a kasszacsere nem is a többlet adóbevételre megy, az csak kamu. Többmilliárdos piacot adnak ezzel valakiknek a gyártásban, és évi sok-százmilliósat a gépek internetes üzemeltetésében. Nem is adták oda a bótot egyik honi távközlési cégnek se, még mit nem. Egy (nekünk) ismeretlen, bizonyára „megbízható” vállalkozás kapta meg a zsíros falatot. De ez biztosan csak az ellenség hangja, a sötétben bujkáló rémhírterjesztőké. Aztán azt is olvashattuk, hogy a kaszán kívül lesznek egyéb gondok is az üzletek év eleji nyitva tartásával. Úgy mondják, el tetszettek feledkezni a benzinkutak spéci kasszáiról, nem is lesz nekik határidőre csodakasszájuk! És ha a kutak nem nyithatnak ki elsejétől, nem lesz, aki árút hozzon az üzletbe. (Bár lehet, már kiírták a központi közbeszerzést százezer áruszállító tricikli szállítására.) Mert ha üresek maradnak a polcok az üzletekben, a vevő legfeljebb kirakatot betörni tér be az utcánkba.

Az ellenvélemények dacára persze a kasszacsere bizonyára nagyon jó dolog, hiszen mindkét kerületi Fidesz képviselő, Kucsák László és Ughy Attila is két kézzel szavazta meg az erről szóló törvényt az országgyűlésben. Márpedig ők csakis és kizárólag a kerület lakosainak és vállalkozóinak javát akarják (a régi trafikosokét sikerült is megszerezniük). Áldozatos tevékenységük meg is látszik a kerület elmúlt négy évi, soha nem látott, szédületes fejlődésén. Főként a munkahelyek számának gyarapodása, a sok új vállalkozás beindulása mutatja ezt. A teljesség igénye nélkül megemlíteném a MALÉV, a Lőrinci Hengermű, az Üllői út fényes kirakatokkal pompázó új üzletsorainak esetét.

Maradok őszinte hívük, tisztelettel és barátsággal: Lőrinci Magazin

U.i. Majd elfeledtem, kérem Önöket, hogy január elsején a kasszák ellenőrzése okán azért mégse tessenek üzleteink ajtaján dörömbölni, mert ünnepnap lévén zárva tartunk. Türelmesen megvárja az a büntetésről szóló csekk a másodikát.

Szólj hozzá

NAV online kasszák kerületi kereskedők