2013. dec 12.

Újabb 1,1 milliárd forint hitelt vett fel az Önkormányzat.

írta: Lmagazin
Újabb 1,1 milliárd forint hitelt vett fel az Önkormányzat.

ughypenz.jpg

Sürgősségi előterjesztésként tárgyalta Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzat Képviselő testülete azt a két előterjesztést, amelynek eredményeként 1,1 milliárd forint hitelt vesz fel az Önkormányzat. A pénzből 400 millió forint jut Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester cégét is tartalmazó konzorciumnak.

Felcsút megint jobban teljesít.

Ughy Attila polgármester előterjesztésében két hitelfelvétellel kapcsolatos döntést támogatott a Képviselő-testület Fidesz- KDNP többsége. Az egyikben az önkormányzat folyószámla hitelkeretének terhére döntöttek 400 millió forint hitel felvételéről. A pénzt a fővárosi csatorna beruházással érintett utcák aszfaltozására fordítják. Ennek módja, hogy a kerület a felvett hitelt a főváros közbeiktatásán keresztül közvetlenül annak a beruházást végző konzorciumnak juttatja, amelynek tagja Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester (korábbi gázszerelő) cége. Ughy javaslata értelmében a 400 millió forinton túl további 200 millió forintot is juttatnak a kerület 2014. évi költségvetéséből a felcsúti oligarchának.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége is tagja annak a konzorciumnak, amely több, mint 5 milliárd forint uniós pénz felhasználásával csatornázza kerületünk egy részét. Mint arról korábban már beszámoltunk, a felcsúti oligarcha cégét is magába foglaló konzorcium több, mint 1 milliárd forint haszonra tesz szert a beruházásból.

Ingatlan 300 millióval drágábban

További 700 millió forint hitel felvételét is támogatta a testület Fidesz - KDNP frakciója. A pénzből a Pestszentimrei szakrendelő lízing konstrukcióját váltja ki az önkormányzat. Az ügy különös pikantériája, hogy az előterjesztéshez csatolt értékbecslés szerint az épület 421 millió 829 ezer forintot ér. A hitelfelvételt kérdés és vita nélkül megszavazó FIDESZ-KDNP-s képviselőket láthatóan nem zavarta, hogy a piaci árnál közel 300 millió forinttal drágábban vesznek forgalomképtelen ingatlant.

értékbecslés.JPG

2,6 milliárd hitel növekmény rövid idő alatt.

A mostani hitel felvétel nem egyedi az Ughy Attila vezette önkormányzat életében. Mint az ismeretes, a felelőtlen gazdálkodás eredményeként tavaly 900 millió forinttal nőtt az önkormányzat hitel állománya. 2013. októberében újabb 600 millióval nőtt ez a szám, amikor szintén sürgősségi előterjesztésként hitelből adott a város 600 millió forint kölcsönt. 

Az önkormányzat és annak médiája szerint siker cég, a Városgazda Nonprofit Zrt. az elmúlt évben több, mint 1 milliárd forint vagyonvesztést szenvedett el. A céget most 600 millió forint hitelből próbálja a városvezetés kiegyensúlyozni. Teszi ezt annak ellenére, hogy a cég jegyzett tőkéje már bőven 600 millió forint alatt van, így esély sincs annak visszafizetésére.

ÁSZ vizsgálat, büntetőjogi felelősség.

Mint arról már beszámoltunk, a gyanús gazdasági cselekmények, továbbá a vélhetően törvénytelen hitel felvételek miatt az Állami Számvevőszék rendkívüli ellenőrzést rendelt el a kerületi önkormányzatnál.  Szerkesztőségünk a témában gazdasági jogi szakértő véleményét is kikérte. Álláspontja szerint aggályos az Önkormányzat ilyen módon történő eladósodása. A szakértő által megvizsgált dokumentumok alapján az is kijelenthető, felmerülhet a  törvénytelen és az önkormányzat számára súlyos anyagi károkat okozó döntésben részt vevő képviselők jogi és anyagi felelőssége is..

Szólj hozzá

fidesz hitel átverés pestszentlőrinc pestszentimre felelőtlenség alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre attila;ughy attila; hozzánemértés