2013. dec 16.

Illegitim a BKIK kerületi tagcsoportjának elnöksége.

írta: Lmagazin
Illegitim a BKIK kerületi tagcsoportjának elnöksége.

erdodi port.jpgCsalás miatt megsemmisítette a bíróság a botrányos BKIK kerületi tisztújító küldöttgyűlés valamennyi határozatát. Így érvénytelen az a döntés is, amely a jelenlegi vezetésnek mandátumot adott. Sok tíz millió forinttal kell elszámolni.

Egy csalás története.

Arról már korábban beszámoltunk, jelentős bunda-gyanú merült fel a BKIK kerületi tagcsoportjának 2012. májusi tisztújítása körül. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra kerületi tagcsoportjának tisztújítását nem bízta a véletlenre a kerületi Fidesz gőzhenger. A szavazást megelőzően Ughy Attila egy kerületen kívüli vállalkozót Tánczos Sándort szemelt ki a kerületi kamra élére. Pár hetes egyeztetés után azonban belátták, hogy a kerületi vállalkozóknál eleve kudarcra van ítélve a hivatalban és az önkormányzati vállalatnál bevett gyakorlat, amely szerint a kerülethez nem, csak a párthoz lojális vezetőket hozzanak a kerületbe. Választásuk ekkor egy kerületi vállalkozóra esett. Megválasztását nem bízták a véletlenre. Az önkormányzat valamennyi vállalatát, valamint azok leánycégeit is beléptették a kamarába, hogy azok szavazati joggal vehessenek részt a kerületi szervezet küldöttgyűlésén. A választás még így sem ment simán. Az ülést levezető Szatmáryné Jahl Angéla sajátosan értelmezte az alapszabályt, így többeket kizárt a szavazásból, és (bár a BKIK korábbi budapesti vezetőjeként ismernie kellene a szervezet alapszabályát) olyan szervezeteket engedett szavazni, akik arra nem lettek volna jogosultak.) A döntés a legtöbb kerületi vállalkozót felháborította, többen közülük ki is léptek a kamarából. A bunda-gyanú mellett megválasztott új elnökségben tag lett többek között a Városgazda Zrt delegáltjaként az a  Tánczos Sándor is, akit Ughy kerületen kívül próbált belobbizni az elnöki székbe. Tánczos munkája bizonyára nélkülözhetetlen bizonyos körük számára. Érdekeltségeiket a harmadik kerületi BKIK elnökségében is vigyázza. (Tánczost azóta tanácsadóként alkalmazza a Városgazda Nonprofit Zrt). Csodák csodájára az elnökség tagja lett Bauer Ferenc, a Fidesz korábbi kerületi elnöke, fideszes önkormányzati képviselő is. 

Bírósági döntés

A kamarai tisztújítás körüli szabálytalanságok miatt többen bírósághoz fordultak, amely múlt héten első fokú döntésében kimondta, a BKIK XVIII. kerületi tagcsoportjának 2012. májusi tisztújító közgyűlésének valamennyi határozata semmis. Így semmis az a határozat is, amelyben megválasztották a kerületi szervezet új elnökségét is. A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a szavazásban 12! olyan cég is részt vett, amelyek a kerületben sem bejelentett székhellyel, sem telephellyel nem rendelkeznek. Ez pedig egyértelműen ellentétes a BKIK alapszabályával.   

Nagy pénzben kártyáznak.

Szerkesztőségünknek nyilatkozó bennfentesek üdvözölték a döntést. Elmondásuk szerint a tisztújítás valójában két célt szolgált. Egyrészt a kerületi fideszhez lojális vezetést kellett felállítani. Másrészt az sem volt mindegy hogy kik döntenek a helyi vállalkozásoktól összekalapozott kamarai bevételről. (A kötelező kamarai regisztrációt követően minden vállalkozó évi minimum 5 ezer forintos kamarai regisztrációs díjat köteles fizetni. Kerületünkben közel 9 ezer tag fizeti ezt a díjat). Elmondásuk szerint sokan várják a pillanatot, amikor végre kiderül, kik és mire költötték a tízmilliókat. 

Szólj hozzá

fidesz csalás átverés törvénytelenség bunda attila;ughy attila; BKIK Tánczos Sándor