2013. dec 17.

Soha nem látott szegénység a kerületben

írta: Lmagazin
Soha nem látott szegénység a kerületben

CSOMAG OSZTÁS_1.jpg

Fogcsikorgató deres időben másfél két órát álltak sorba a kerületi nyugdíjasok az önkormányzat által  kiosztott tartós élelmiszercsomagokért. A sor mérete még az avatott szakembert is meglepte. Elmondása szerint ember emlékezet óta nem látott ilyet.

A hétfői nap reggelén a szociális területen évtizedek óta dolgozó szakembert is meglepte a látvány, amely a Lőrinci sportcsarnoknál fogadta. A csarnok bejáratától a szakorvosi rendelőig ért a sor, amelyben a kerület nyugdíjasai, dacolva a dermesztő időjárással várakoztak az önkormányzat adományára. Mint az kiderült, a jövő évi országgyűlési választások közeledtével a kerület vezetése nem sajnálja a közpénzt népszerűségének javítására. A novemberi burgonya osztást követően ezúttal a kerület nyugdíjasai - tekintet nélkül valós szociális helyzetükre - kaphattak karácsonyi élelmiszer csomagot. A színes drága papírra nyomott levélben beharangozott adomány valójában 2 kiló liszt, 2 csomag száraz tészta, 1 üveg olaj és 3 szem szaloncukor volt. (A csomag összértéke 1000 - 1100 forint)

A sorban sokan kifogásolták, hogy a téli időben miért nem lehet a fűtött sportcsarnokban átvenni a csomagokat.Többen attól is tartottak, hogy a novemberi kampány burgonya osztáshoz hasonlóan itt is elfogynak a csomagok, mire sorra kerülnek. Ezért inkább dacoltak a fogcsikorgató idővel, és órákat álltak a szemetelő ködben.

A szakértő riasztónak tartja a helyzetet. A látottak kapcsán emlékeztetett rá, hogy közel 4 millió magyar ember él már szegénységben. A Fidesz-kormány az elmúlt három évben jelentős jövedelem átcsoportosítást hajtott végre a gazdagok irányába. Ennek leginkább közismert eleme az egykulcsos személyi jövedelemadó. A szegénységben élők helyzetét a helyi önkormányzat  vezetése tovább súlyosbította. Az elmúlt három évben közel fél milliárd forintot vontak ki a kerület szociális ellátó rendszeréből. Ennek is köszönhető, hogy a cudar idő ellenére ilyen sokan voltak kénytelenek órákat fagyoskodni egy ezer! forint értékű tartós élelmiszercsomagért.

fotó (24).JPG

Szólj hozzá

fidesz szegénység pestszentlőrinc nyomor pestszentlőrinc pestszentimre; attila;ughy attila;