2014. jan 15.

Az egymillió új munkahely legendája

írta: Lmagazin
Az egymillió új munkahely legendája

dajkamese_1389800084.jpg_720x200

  A Fidesz még a 2010. évi országgyűlési választások előtt meghirdette az egymillió új munkahely teremtésének programját. A választási kampányban aztán ez a program lett az a ritka kivétel, amely számszerű adatokat tartalmazott, a Fidesz választási ígéreteinek döntő többsége csupán hangzatos szólamokból állt. Az egymillió új munkahely létrehozását a Fidesz 10 éves időszak alatt ígérte, ennek teljesülése esetén tehát 2013. végére minimum háromszáz-háromszázötvenezerrel több foglalkoztatott embernek kellene lennie.

 Nézzük, mit mondanak erről a KSH statisztikái és a Fidesz győzelmi jelentései! A közölt adatok 2013. végén kereken négymillió foglalkoztatottról tudósítanak. Mivel a Fidesz kormányra kerülésének évében a foglalkoztatottak száma az előző évivel azonosan 3.781 ezer fő volt, a közölt számok az ígérethez képest mintegy nyolcvanezres elmaradást bizonyítanak. A KSH részletes számait elemezve azonban sokkal rosszabb kép tárul elénk.

 Mivel részletes számok 2010-ről a közönséges halandó számára már nem érhetők el, el kell fogadjuk, hogy 2011-re a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest – a hivatalos adatoknak megfelelően 30.000 fővel nőtt. A foglalkoztatottak számának további ellenőrzéséhez használjuk fel a munkáltatók által a nyugdíjalap számára befizetett összegeket, hiszen ezek az alkalmazottak számára történt bruttó bérkifizetéssel egyenesen arányosak.

 Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalos statisztikái szerint 2011-ben a munkáltatók a nyugdíjalapra 1.847,6 milliárd forintot, 2013-ban pedig ennél 600 millió forinttal kevesebbet, 1847 milliárd forintot fizettek be. Eközben, a két év alatt a munkavállalók átlagbére összességében 8,26%-kal lett magasabb. Ezt, és a hivatalos statisztika szerinti 219 ezerrel több alkalmazottat figyelembe véve a munkáltatók 2013. évi befizetéseinek 258 milliárd forinttal kellett volna meghaladnia a 2011. évit, miközben az ténylegesen csökkent. A tényleges befizetéseket figyelembe véve ez a győzelmi jelentésekhez képest 105 ezer fővel kevesebb alkalmazottat bizonyít. A munkahelyek számának három és fél éves tényleges növekménye tehát mindössze 114 ezer fő.

Hol van a kutya elásva, hol a trükk, a hazugság?

A valós számokhoz képest jelentős eltérést okozhat, hogy KSH a külföldön dolgozó honfitársaink jelentős részét – az egy évnél rövidebb ideig külföldön dolgozókat és az ingázókat például beszámítja a magyarországi statisztikába. Azaz ezek a munkahelyek bizony nem itthon, hanem szerte Európában teremtődtek meg honfitársaink számára, és az Orbán kormánynak nem sok köze van hozzájuk, nem kéne tehát ezzel büszkélkedni.

 Különösen akkor nem, ha figyelembe vesszük, hogy a 114 ezer többletmunkahely szinte teljes mértékben a közfoglakoztatásban jött létre, azaz valós értéket nem nagyon termel, az ország ettől nem megy előre. Ezt támasztja alá, hogy a versenyszférában foglalkoztatottak száma a KSH kimutatása szerint 2012-ben alacsonyabb volt, mint 2010-ben (2013. éves adat még nem áll rendelkezésre). Az Orbán kormány gazdaságpolitikája eredményeként Magyarországon tehát valójában nem jöttek létre többlet munkahelyek, azok csak a „legenda” szülöttei, csak a nemzeti dajkamesékben léteznek.

Ezt sok kerületi családnak nem kell bizonygatni. Hiszen még élénken emlékezhetünk az Orbán korszak "dicsőséges" munkahely megszüntetéseire, a MALÉV, a Lőrinci Hengermű a többszáz kerületi kisvállalkozás megszűnésére, bakfiókok, üzletek, szolgáltatóházak bezárására. Sajnos a szomorú valóság nálunk ugyancsak rút képet mutat a győzelmi jelentésekkel szemben.

 

Szólj hozzá