2014. feb 08.

Portfolió börtönbe zárja a pedagógusokat Kucsák pártja

írta: Lmagazin
Portfolió börtönbe zárja a pedagógusokat Kucsák pártja

kucsák lovon.jpgGigantikus munka elé néznek ezekben a napokban az óvoda pedagógusok és a tanárok, ugyanis a kormány előírása szerint április 30-ig 70-100 oldalas portfóliót kötelesek összeállítani a munkájukról, hogy magasabb minősítést kaphassanak. A beadott anyagokat 5 ezer szakértő fogja átnézni, az egész legalább 10 milliárd forintba kerül. Az oktatási kormányzat saját útmutatása szerint az irdatlan, de teljesen felesleges munkára hat hónapot kellene rászánni, de a feltöltési rendszert csak február 6-án sikerült megnyitni, így két hónapnál is kevesebb idő marad a feladat teljesítésére.

-Mindannyiunknak görcsben van a gyomra, mert teljesíthetetlen az előírás. Harmincezer forint bruttó nem éri meg, hogy rámenjen a kollégák egészsége – mondta a névtelenséget kérő egyik XVIII. kerületi iskola igazgató. A rendszer bírálói szerint a kezdetektől lehetett látni, hogy a pedagógusok többsége felesleges vegzálásnak tekinti a kényszer feladatot, amit több esetben személyesen is jeleztek Kucsák László országgyűlési képviselőnek, bízva abban, hogy a korábbi iskolaigazgató átérzi a helyzet méltatlanságát.

-Megalázónak érzik a pedagógusok, akik közül többen 30-40 éve vannak a pályán, hogy pedagógiai alkalmasságukat kirakat munkával kell bizonyítani. Sok esetben az igazgatóknak nincs meg az új rendszer által előírt 14 év szakmai gyakorlatuk, így előfordul hogy a vezető gyengébb pedagógusi kategóriába kerül, mint a beosztott pedagógusa, akit alacsonyabb fizetési fokozatból kell a jövőben irányítania - hangzott el egy pestszentimrei iskola tanárának a helyzet értékelése.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a portfóliók értékelését és a későbbi minősítővizsgákat körülbelül 5 ezer szakember végzi majd háromfős bizottságokban. Kucsák László pártja szerint ez a rendszer teszi majd lehetővé az alkalmatlanok kiszűrését. Aki a kétéves hosszabbítás után sem tud átkerülni a gyakornoki szintről a pedagógus I-be, illetve aki a nem tudja elérni a kötelezően teljesítendő pedagógus II. fokozatot, az nem folytathatja hivatását. 

Szólj hozzá

fidesz átverés alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló