2014. ápr 07.

A kerület a kormányváltásra szavazott.

írta: Lmagazin
A kerület a kormányváltásra szavazott.

 KUNHALMI, KORMÁNYVÁLTÁS_KICSI.jpg

A szavazatok közel 99 százalékos feldolgozottsága mellet kijelenthető, a kerület a kormányváltásra szavazott. A kormányváltó erők és a fideszes jelölt között mindössze 22 szavazat a különbség. A végeredményt a nem a kerületben szavazók fogják eldönteni.

Ismét a kerületre figyel az ország.

A mögöttünk hagyott 60 napban kerületünk több média figyelmet kapott, mint az elmúlt 24 évben. A Simon-botrány után az állami és a fideszes (nehéz különbséget tenni) média mindent elkövetett, hogy a XVIII. kerületen tartsa a figyelmet. Ezt többé kevésbé sikerült is elérniük, hisz szinte nem múlt el nap, hogy valamiért ne szerepelt volna kerületünk az országos médiákban. A reflektorfény a következő napokban itt marad, hisz a kerületi eredmény dönti el, hogy ismét kétharmadot kap-e a Fidesz.  

Pestszentlőrinc - Pestszentimre a kormányváltásra voksolt.

Fontos leszögezni, a kerület látható módon a kormányváltásra szavazott. Az országos összesítések szerint a Fidesz a szavazatok 44,54 százalékát szerezte meg, addig a párt, és jelöltje Kucsák László a XVIII. kerületben csak 37,61 százalékot kapott. (Ez a gyakorlatban hatalmas bukásnak számít). Ezzel szemben a Kormányváltó erők jelöltje Kunhalmi Ágnes a jelenlegi adatok szerint 11,58 százalékkal kapott több szavazatot a kerületben, mint pártja országosan.

A jelenleg még 22 szavazatos különbség teljesen más megvilágításba kerül, ha hozzátesszük, hogy a fideszes kétharmad által megalkotott választási rendszerben megjelenő úgynevezett business-pártok a kerületben 1689 szavazatot kaptak. Elég ha csak arra utalunk, hogy a Kormányváltók egyik szereplőjének nevéhez rendkívül hasonló Együtt 2014 nevű formáció 187 szavazatot kapott a kerületben. Szakértők szerint a közpénzből finanszírozott - business pártok létrehozásának a célja egyértelműen a választók megzavarása volt. Mint a jelen példa is mutatja, a cél teljesülni látszik. (A gyanút tovább erősíti, hogy a pártmédiává züllesztett önkormányzati sajtó sem találta meg a business - pártok helyi jelöltjeit)

A végeredmény az átjelentkezőkön és a külföldön szavazókon múlik.

Kőrös Péter, az MSZP kerületi frakcióvezetőjének (aki egyben a Kormányváltó erők helyi kampányfőnöke is) facebbok bejegyzéséből tudjuk, hogy a Havanna lakótelepen található 34-es számú szavazókör még fel nem bontott urnája dönti el a választást. Itt 902 havannás lakó mellett 708 átjelentkező és 390 külképviseleti szavazó voksa várja a csütörtöki számolást. Az adatokból ma csak annyi biztos, hogy a havannás lakók közül 496-an tehát a választók 54 százaléka járult vasárnap az urnák elé. A külképviseleten szavazó, illetve az átjelentkezéssel máshol szavazók végleges számáról még nincsenek információk.

Végeredmény még sokára lesz.

A kiélezett helyzet és a 388 érvénytelen szavazat miatt szinte biztosra vehető, hogy a végeredmény első kihirdetését követően a szavazatok teljes újraszámolása fog következni. Így a végeredményre még sokat várhatunk.

 

Szólj hozzá

pestszentlőrinc kormányváltás pestszentimre kucsák lászló Kunhalmi Ágnes Kucsák László bukás