2014. ápr 25.

Választási térfigyelőkamerák a kerületben.

írta: Lmagazin
Választási térfigyelőkamerák a kerületben.

terfigyelo_kamerak.jpg

Ismét napirendre került az alacskai lakótelep térfigyelő kameráinak ügye. Az évek óta ígérgetett beruházás ismét napirendre kerül. Az ok egyszerű, elkezdődött az önkormányzati kampány.

Az Alacska lakótelep térfigyelő kameráival, pontosabban azok hiányával már blogunk is több alkalommal foglalkozott. A megfigyelő rendszert az elmúlt években az önkormányzat médiája már lassan fél tucat alkalommal beharangozta. Most ismét nagy bejelentés előtt állunk. Kőrös Péter, a kerületi MSZP frakcióvezetője facebook jegyzetében foglalta össze a kampány térfigyelő rendszer eddigi történetét. 

Rendkívüli Képviselő testületi ülést hívott össze péntek délelőttre a Polgármester. Az ügy önmagában sajnos még nem lenne izgalmas, hisz idén eddig csak ilyen formában találkoztak a testület tagjai. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a jogszabály évi 6 "rendes" testületi ülést ír elő. Ergó május lévén igyekeznie kell Ughy Attilának ha még idén októberig 6 rendes ülést akar tartani)

 

Annak apropója, hogy klaviatúrát ragadtam az, hogy Ughy Attila előterjesztésében egy pályázat benyújtását is tárgyalja a Képviselő-testület. Ennek tárgya pedig nem más, mint hogy kerületünk pályázatot nyújtson be térfigyelő rendszerek telepítésére. A hírnek - különösen, hogy a pályázat 100 százalékban támogatott még a magam fajta "kötözködőellenzéki" is örül. HURRÁ!

Azonban elolvasva az előterjesztést pár dolog azért mégiscsak kikívánkozik belőlem.

  • Az Alacska lakótelep kerületünkben az utolsó telep, amely még nincs lefedve térfigyelő rendszerrel. Az itt élők Baraksó Gábor, az az Alacska Környezetért Egyesület elnökének szervezésében már több ezer aláírást összegyűjtöttek a térfigyelő rendszer telepítése érdekében. 
  • Az önkormányzat vezetése 2011. április 6-án számukra kudarcosan végződött közbiztonsági fórumot szervezett a PIK-be. Az alacskai térfigyelő itt is szóba került. A fórumon dr. Lévai István Zoltán, közbiztonságért is felelős alpolgármester (személyére később még visszatérünk)  azt az ígéretet tette, hogy még abban az évben megvizsgálják a térfigyelő telepítésének szükségességét, és amennyiben jogos az igény, akkor a következő évben megcsinálják. Mondta ezt Lévai 2011-ben. (Szíves figyelmébe ajánlom mindenkinek az évszámokat. Itt már lassan két éve működnie kellene a kameráknak)
  • Az önkormányzati propaganda sajtó 2013-ban megírta, hogy 2 millió forintért 6 kamerát szerelnek fel a lakótelepen.(No ennek a hírnek is akkora volt a realitása, mint ha azt mondanánk, hogy Sütő-Nagy Zsolt Városkép főszerkesztő egyszer is elolvasta a BBC etikai kódexét). 
  • Az alacskai kamerák, pontosabban a telepítésükkel kapcsolatos ígéret az országgyűlési kampányban is előkerült. K.L. szürke öltönyös országgyűlési képviselőnk és dr. Lévai István Zoltán a Városkép fotósának jelenlétében tartott 5 perces villám szemlét a telepen (ennyi időbe telt a fotók elkészítése) majd az önkormányzati lap ismét több hasábom keresztül harsogta, hogy végre eljött e mennyek országa az Alacskán, hisz jön a térfigyelő.

Így jutunk el 2014. április 25-nek reggeléhez, ahol is elénk kerül a fent említett javaslat, amely szerint a kerületben 5 helyszínre pályázunk térfigyelő kamerák telepítésére. Még egyszer mondom, hurrá! 

Nagy lehet a baj, ha ekkora a kapkodás. Az előterjesztő és kollégái nagy igyekezetükben azt is elfelejtették megnézni, hogy a kamerák telepítéséhez szükséges terv mindössze az Alacska lakótelep esetében áll rendelkezésre. Ez is pusztán csak azért van itt, mert abban a bizonyos "zelmúltnyolcévben" megcsinálták, így most van mivel és mire pályázni. (A korrektség kedvéért el kell ismerni, hogy 2 millió forintból a testület megrendelte a tervek aktualizálását)

Ahogy ígértem dr. Lévai István Zoltán szerepére még visszatérünk. Ennek pedig itt van a helye. Ugyanis a Polgármester és az alpolgármesterek feladat és hatáskörét szabályozó passzusok értelmében a közbiztonsági terület Lévaihoz tartozik. Sokan tehetik fel a kérdést, hogy akkor vajon most miért Ughy Attila az előterjesztő? Akik reflexből azt válaszolják, hogy minden bizonnyal azért, mert Lévai az elmúlt években megbukott ezen a területen(sportszerűtlen lenne a szakmai bakik tételes felsorolása, ezért megelégszem a felfestett rendőrségi pontokra való finom utalással)  nagyon tévednek.

A valódi ok nem más, mint hogy már önkormányzati kampány van. A kerület vezetése az elmúlt fél évben már bemutatta, hogy K.L. szürke öltönyös képviselő alpolgármesterként mindent felavatott és megszemlélt. Legyen szó szociális, rendvédelmi vagy akár költségvetési területről. Egyik sem tartozott hozzá, de hát kampány volt. Azt a kérdést eddig, még egyszer mondom, eddig még senki nem tette fel nyilvánosan, hogy akkor a többi alpolgármester vajon visszafizette-e az adott időszakban felvett tiszteletdíjat, ha már nem dolgoztak?

Ha nem így lenne, a térfigyelők már régen működnének, és megakadályoztak volna számos bűncselekményt a lakótelepen. Ha a város vezetésének tényleg fontos lenne, akkor ahogy "azelmúltnyocévben" már rég megcsinálhatták volna saját forrásból, és nem várnak erre a pályázatra.  

Viszont most kampány van, és kerületünk első emberén a sor. aki közeledve a megmérettetéshez a rácsap mindenre, ami mozog. Így a ciklusból még hátralévő pár hónapban várhatóan kihúz egy bölcsességfogat, elolt egy égő házat, és lenyírja a 100 éves nagymama kertjében a füvet. 

Egyvalaminek azért örülhetünk  A paksi bővítés nem nálunk valósul meg. Így nem kell attól tartanunk, hogy a nagy vezér példáját követbe Polgármesterünk felavatja a félig kész reaktorblokkot...

 

 

 

Szólj hozzá