2014. máj 22.

A Fidesz-politikája csökkenti hazánk befolyását.

írta: Lmagazin
A Fidesz-politikája csökkenti hazánk befolyását.

Interjú dr. Gurmai Zita európai uniós képviselővel.

zita_1.jpg

Amikor EP-képviselő lett, Európát és a világot is pénzügyi, gazdasági válság jellemezte. A tagországokat Görögországgal fenyegették. Milyen a helyzet most, öt évvel később, az újabb EP-választás előtt?

 

dr. Gurmai Zita.: - Európa alapvetően kijött a válságból. A legnagyobb válságban lévő országokat, Görögországot, Olaszországot, Portugáliát sikerült stabilizálni. Bár nagyon nehéz volt a helyzet, de azt gondolom, hogy a válságkezelést lehetett volna jobban csinálni. Az Európai Bizottság jobboldali többsége miatt túl nagyok voltak a megszorítások és túl erősen sújtották a szegényeket. Ezért fontos, hogy a következő Európai Parlamentben a baloldalnak legyen többsége, amire jó esély is van.Egyébként a harcos retorika ellenére Orbán Viktor is megszorító politikát folytat, azt pedig látjuk, hogy a szegényektől vesz el. Ismerjük a fideszes mondást: "havi 47 ezerből biztosan meg lehet élni". Orbán válságkezelése Európai viszonylatban az egyik legrosszabb. 2010 óta Lengyelország, Észtország és Litvánia is megelőzött minket az egy főre jutó nemzeti össztermékben.

 

A 751 képviselői helyből Magyarország súlya 3%. De mekkora a súlyunk valójában?

 

G.Z.: - Akkora a súlyunk, amennyit okos érdekérvényesítéssel el tudunk érni. Itt folyamatosan szövetségeket kell építeni. Nem véletlen, hogy az előző uniós költségvetési időszakban az MSZP-kormány több uniós pénzt tudott szerezni, mint most Orbánék. Az "üzengetős", harcoskodó politika nem vezet eredményre. A Fidesz-politikája sajnos csökkenti hazánk befolyását.

 

Mit tapasztalt, az unión belül is nehéz a párbeszéd a pártcsaládok között, vagy magyar átok, hogy itthon nehéz megtalálni a közös hangot?

 

G.Z.: - Az Európai Parlamentben sokkal erősebb kompromisszumra törekvés. Nekem is több jelentésem 90 százalék feletti többséggel fogadták el, mert én is minden jó javaslatot befogadtam - függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte. Az itthoni durvább hangnemben nagyobbnak érzem a jobboldal felelősségét. Orbán Viktor a 2002-es veresége után közölte, hogy a "haza nem lehet ellenzékben", a baloldalt pedig megpróbálják kitagadni a nemzetből. Az EU zászlókat égető Jobbik pedig még durvább. Gaudi-Nagy Tamás még jobbikos képviselőjeként szervezte azt a tüntetést ahol leköpték Pásztor István vajdasági magyar vezetőt. Gaudi-Nagy utána közölte, hogy Pásztor "megérdemelte" a leköpést és örüljön, hogy nem lóg lámpavason. A Jobbik EP-listáját vezető Morvai Krisztina ettől nem volt hajlandó elhatárolódni. Pedig egy ilyen erőszakos kijelentés után Nyugat-Európában senki nem maradhatna a politikában.

 

Mi a tétje annak, ha a jobboldali Néppárt megőrzi a parlamenten belüli többségét, avagy ha a baloldal szerez többséget?

 

G.Z.: - A Néppárt a megszorítások politikáját folytatja, ami nehezíti a válságból való kilábalást. A társadalmi problémákra pedig nincsenek igazán válaszaik. Az európai szocialisták viszont számos jó javaslatot tettek le a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés érdekében. Mi voltunk az élharcosai az "ifjúsági garanciának", hogy minden 30 év alatti munkanélküli állást vagy képzést kapjon. Ez a program nagyon fontos lenne Magyarországnak, hiszen a Fidesz alatt több százezer fiatal ment külföldre a munkanélküliség miatt. Az európai szocialistáknak komoly környezetvédelmi programja is van, aminek része a zöld munkahelyek teremtése is. Emellett keményebben szabályoznánk a pénzügyi szektort, hogy ne ismétlődhessen meg a 2008-as válság. Keményebben fellépnénk az uniós tagországok demokráciájának védelmében. A demokratikus szabályok megőrzése ugyanis az adott tagállam polgárainak érdeke - akkor is ha ez egyes vezetőknek nem tetszik.

 

Milyen Európára számíthatunk a következő öt évben?

 

G.Z.: - Optimista vagyok és egy fejlődőbb Európára számítok. Az unió eddig minden válságból erősebben jött ki és az elmúlt években is fontos intézményi előrelépések történtek. Ezért én is küzdöttem: az "európai állampolgári kezdeményezés" nevű jelentésem lehetővé tette, hogy kellő számú aláírással az emberek is napirendre tűzhessenek ügyeket. Az ilyen népi kezdeményezések demokratikusabbá teszik az EU-t.

 

Magyarország mit várhat, mit remélhet az uniótól a következő ciklusban?

 

G.Z.: - Továbbra is élvezni fogjuk az EU előnyeit: a nyitott határokat, az egységes piacot, a nagyobb biztonságot és a komoly fejlesztési pénzeket. Nagyon sok ügyben viszont rajtunk múlik, hogy okosan érvényesítsük az érdekeinket. Ne felejtsük el: az EU nem egy távoli valami, az EU mi magyarok is vagyunk.

 

Egy nagyváros méretű kerület, amelyik az elmúlt ciklusban az egyik legsikeresebben tudott EU-s forrásokhoz jutni, mire számíthat?

 

G.Z.: - A Fidesz most durván átalakította a pályázati rendszert, ami miatt csökkentek a korrupciót gátló mechanizmusok. Az EU emiatt is függesztette fel a pénzek kifizetését. Ezzel a Fidesz veszélyezteti Magyarország és a magyar pályázók érdekeit. Csak remélni tudom, hogy korrekt megoldás fog születni, hiszen a 18. kerületnek és számos más magyar pályázóknak is nagy szüksége van ezekre a pénzekre. Ne feledjük, az állami fejlesztések 97 százaléka uniós pénzből valósul meg. Orbánéknak szinte csak a stadionokat köszönhetjük.

 

Az uniós választáson alacsonyabb szokott lenni a részvétel, mint az Országgyűlési szavazáson. Mi a választás tétje, mivel érvel amellett, hogy el kell menni szavazni?

 

G.Z.: - Az országgyűlési választások eredménye nem tükrözi hűen a választók akaratát, a Fidesz manipulált választási törvénye miatt. A Fideszre 44 százalék szavazott, mégis 67 százalékos többsége van a parlamentben. Az EP-választáson viszont teljesen arányos a képviselői helyek kiosztása. Itt tényleg minden szavazat egyformán számít.A választás leginkább arról szól, hogy Európához akarunk tartozni. Orbán "félázsiainak" nevezte a magyarokat, akiket erővel kell irányítani. Szerinte az alacsony bérekkel kell más országokkal versenyezni. Szerintünk viszont tudás-alapú társadalom kell, hogy több munkahely szülessen és belátható európai bérek legyenek Magyarországon. A demokrácia és az európai értékek hozhatnak sikert Magyarországon. Lehet, hogy Észak-Koreában könnyebben építhet stadiont egy Vezér a szülőfalujába, de ott nincs igazi fejlődés. Az nem a mi utunk.

 

Kérem, tippeljen: 2004 – 9; 2009 – 4; és 2014?

 

G.Z.: - Legalább öt MSZP-s helyre számítok. A Fidesz ígéreteiről egyre jobban kiderül, hogy üresek. A kormánypárt 2010-es választások óta 800 ezer szavazót vesztett. Ha meg tudjuk győzni az embereket, hogy érdemes szavazni, akkor megtörhető a hegemóniájuk. Márpedig érdemes szavazni az újabb megszorítások ellen és az európai Magyarországért

 

.
Szólj hozzá

Gurmai Zita