2014. jún 02.

A nagy kerületi pedagógus átverés!

írta: Lmagazin
A nagy kerületi pedagógus átverés!

 Lies-and-Truth.jpg

Minden év júniusának első vasárnapján azokat ünnepeljük, akiknek hivatása, hogy gyermekeinket tanítsák. Vasárnap a pedagógusokat ünnepelte az ország.

Jelen jegyzetünk megjelenésének napja tudatosan hétfő. Az ünnepnapot meg kell tisztelni még akkor is, ha ajándékról ezúttal sem eshet szó. A hétköznapokon azonban őszintén kell beszélni, hisz a kerületi pedagógusok, és az intézményrendszer kálváriája egyértelmű fokmérője annak, amit a városvezetés gyermekeink nevelőiről, és a nekik otthont adó intézményekről gondol és cselekszik. Mai írásunkban négy aktuális kérdést veszünk górcső alá.

Átverés I. Megígért Cafetéria az "ablakban"

Egész véletlenül egy hónappal az országgyűlési választások előtt, 2014. március 6-i. rendkívüli képviselő testületi ülésen tárgyalták azt a javaslatot, amely az állami, illetve az egyházi fenntartási oktatási intézményekben dolgozó kollégáknak 30, illetve 15 ezer forint értékű vásárlási utalványt. Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy napirend vitájánál Kőrös Péter, a kerületi MSZP frakcióvezetője javaslatot tett rá, hogy az előterjesztésben szereplő összegnél nagyobb mértékű támogatásban részesüljenek a kerületi pedagógusok. Indoklása szerint erre számos kerület, és több vidéki város is megtalálta a megoldást. (Arról most külön nem értekeznénk, hogy Kucsák László, egyből elutasította a javaslatot). Ughy Attila a vitát lezárandó ígéretet tett rá, hogy május végére megvizsgálják a kérdést, és a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg tájékoztatják a képviselő testületet az eredményről. Sajnos azt kell mondjuk, ezúttal is bebizonyosodott az a lassan természeti törvényként leírható igazság, hogy a kerületnek nincs gazdája. A májusi képviselő testületi ülésre - bár márciusban még megígérte - a Polgármester nem hozott semmiféle javaslatot, vagy indoklást az emelt összegű cafetériával kapcsolatban.

 

Átverés II. Többet költ egy ingatlanának felújítására a Városgazda, mint a teljes intézményrendszerre.

Nagy esemény történt a múlt héten. Május 29-én (tehát amikor már gyakorlatilag érdemben véget ért az idei tanév) a kerületi intézmények megkapták az idei évre tervezett karbantartási és felújítási tervet. Az szerkesztőségünknek nyilatkozó intézményvezetők kivétel nélkül felháborodva állnak a megkapott táblázatok előtt. Elmondásuk szerint az év folyamán több körben is javaslatot kellett tenniük, melyek azok a halaszthatatlan munkálatok, amelyeket az iskolákban és óvodákban el kell végezni. Munka lenne bőven, hisz az elmúlt években az önkormányzat mostoha gyerekként bánt az oktatási és szociális ágazat intézményeivel, és százmilliókat spórolt a felújításon karbantartáson. Ígéret is volt, hogy idén már más lesz. Nem lett. 2014-ben a korábbi szűkös esztendőket is sikerült alul múlni. A helyzetet abszurdumát jól példázza, hogy míg a kerület oktatási és szociális intézmények karbantartására és felújítására 20 - 20 millió forint jut 2014-ben, addig csak a Városgazda Zrt. Baross utcai épületének földszintjének felújítására 60 millió forintot költ a "Jó kezekben" vállalat. (A felújítás körüli szabálytalanságokra később még visszatérünk)

felújítás.JPG 

Átverés III. Elmaradt pedagógus napi jutalom.

Idén is sok mindenre jut pénz. Lesz itt 18 milliós műfű-karbantartó traktor, újabb száz milliók URBACT utazgatós projektre (egyszer csak megéljük, hogy valaki konkrétan megmondja mire jó) hisz azt már tudjuk, a fővárosi  uniós pályázatokhoz nem, hisz oda nem adott be a kerület semmilyen javaslatot. Pedagógus napi jutalomra idén nem futotta. 

Átverés IV. Hallgatunk a tervezett iskola bezárásokról

Kerületi pedagógus körökben egyre többen vélik tudni, hogy a KLIK két kerületi iskola bezárására készül. Információink szerint a Klebersberg Intézményfenntartó már elkészítette azokat a számításokat, amelyek alapján két kerületi oktatási intézmény sorsa pecsételődhet meg. Az ügyben jelenleg még mély hallgatás van, bár az erről szóló anyagot a kerület vezetése már ismeri. Kíváncsian várjuk, mikor és hogyan akarják elmagyarázni, hogy ez miért is jó a kerületnek.

Zárszó

Egy szónak is száz a vége, köszönet a pedagógusoknak! 

Szólj hozzá

iskolabezárás átverés pestszentlőrinc pedagógus pestszentimre alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre pestszentlőrinc pestszentimre; attila;ughy attila; városgazda zrt Pestszentlőrinc