2014. sze 06.

Kisváros a fővárosban

írta: Lmagazin
Kisváros a fővárosban

szs iroda.jpeg

Nyugodt, konszolidált viszonyokat akar teremteni a XVIII. kerületben Szaniszló Sándor. Ha csapatával együtt bizalmat kap október 12-én, a baloldal közös polgármester-jelöltje újraszervezi a fideszesek által megszüntetett Városőrséget, gyógyszer-támogatási rendszert vezet be az idősek számára, gyermekorvosi ügyeletet hoz létre és 50 százalékkal megemeli a beiskolázási támogatást. Minderre van pénz, csak a túl drágán dolgozó, haveri kifizetőhelyként használt önkormányzati holdingot kell átalakítani. Bár a baloldal szerint az újrázni akaró fideszes polgármesternek nincs programja, Szaniszló vitára hívta Ughy Attilát, mert úgy gondolja, hogy a kerületben élők nem jelszavak, hanem valós elképzelések alapján szeretnének választani. (forrás:Népszava) 

- Biztos abban, hogy a XVIII kerületiek október 12-én mernek majd a baloldalra, a változásra voksolni?
- Az utóbbi négy évben sok csalódás érte az itt élőket. Pestszentlőrincen és Pestszentimrén romlott a közbiztonság, csak tavaly négyezer bűncselekményt követtek el, ezért a családok nem érzik biztonságban magukat. Pedig Budapesten az elsők között épült itt ki a köztéri kamerarendszer, ennek köszönhetően a lakótelepeken egy időre meg is szűntek a lakásbetörések. A kerület baloldali vezetése 2009-ben létrehozta a Városőrséget, amelynek tagjai 24 órás szolgálatban közmegelégedésre járták az utcákat, mindaddig, amíg másfél évvel később a hatalomra került fideszes vezetés fel nem oszlatta a szervezetet. Miután a kerület jelenlegi "urai" tönkretették a közbiztonságot és jó gazdái sem tudtak lenni a városrésznek, úgy gondolom, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakói a változásra fognak szavazni.

- Akkor is, ha a fideszes polgármester választási szórólapjára azt írta: "csak akkor fejlődhet tovább a kerület, ha a polgármester és a képviselők számíthatnak az Országgyűlés és a kormány támogatására, mert hasonlóan gondolkodnak".
- Ez útszéli zsarolás. Az elmúlt négy évben egyszínű volt a kormány és az itteni vezetés, mégsem fejlődött a kerület. Sőt, csődbe vitték a Malévot, bezárták a Lőrinci Hengerművet, tönkrement félezer helyi kisvállalkozás. Az lenne a korrekt, ha a fideszesek inkább programot hirdetnének és vállalnák velünk a vitát, lehetőséget teremtve az embereknek arra, hogy az elképzeléseket összehasonlítva dönthessék el: kivel szeretnének a következő években együttműködni, kiket látnának szívesen a városházán. A kerület fideszes vezetőjének ultimátumszerű szórólapja miatt, amit a polgármester saját Facebook-oldalán is megosztott, óriási a felháborodás. Meggyőződésem, hogy október 12-én nem csak az elmúlt négy esztendő rossz teljesítménye miatt voksolnak majd kevesebben az újrázni akaró jelenlegi polgármesterre, hanem az idézett mondat miatt is.

- Ha bizalmat kap, csapatával mit szeretne megvalósítani?
- Nyugodt, konszolidált viszonyokat akarunk teremteni a XVIII. kerületben. Olyan városrészt kell ismét kialakítani, ahol az az emberek bátran kimehetnek az utcára. Egyik első feladatunk a Városőrség visszaállítása lesz, emellett a kertvárosi övezetekben, ahol lehet, megkezdjük a térfigyelő rendszer kiépítését. Lobbizni fogok annak érdekében, hogy kiemelt kerületi kapitányságunk legyen, mert ez 140 új rendőrt és magasabb szintű felszereltséget jelent. Az itt élők ügyeit is emberségesebben akarjuk intézni annál, ahogyan a jelenlegi városvezetés teszi. Szerintem a nyugdíjasok sokkal több gondoskodást érdemelnek. Újra akarom gondolni azokat a szociális támogatásokat, amelyeket a mostani önkormányzat megfelezett, illetve nem a valós rászorultságot figyelembe véve oszt szét. Ha helyben bizalmat szavaznak a baloldalnak, új gyógyszertámogatási rendszert vezetünk be a 65 évnél idősebbek számára, emellett - amíg igény van rá - évente három szociális élelmiszerosztást szervezünk és önkormányzati részvétellel nyugdíjas otthont építünk az itt élő idősek számára. Gyermekorvosi ügyeletet hozunk létre és 50 százalékkal meg fogjuk emelni a beiskolázási támogatást. Megemeljük az álláskeresési-, illetve a lakástámogatást, mert a lakótelepeken már vannak olyan társasházak, ahol több mint 50 millió forinttal tartoznak a lakók.

- Mit jelent az emberségesebb ügyintézés?
- Azt, hogy kerületi vezetőként mi elérhetőek leszünk a lakosság számára. Jelenleg ez szinte lehetetlen. Júniusban például valaki időpontot kért az egyik városvezetőtől, mert elakadt az ügye, ám a titkárságon azt a választ kapta, hogy a tisztségviselő ebben az évben már senkit nem tud fogadni. Ilyen számomra elképzelhetetlen. Meg fogjuk találni a módját, hogy öt munkanapon belül válaszoljunk a hivatali beadványokra, tudatni fogjuk, kihez tartozik az adott ügy és mikorra várható a megoldása. Szeretnénk igazi jó gazdái, a szó szoros értelmében elöljárói lenni a kerületnek, és nem úgy viselkedni, mintha csak vendégségben járnánk ide. Ugyanezt fogom a munkatársaimtól is elvárni, nem titkolva, hogy elsősorban helyi lakosokkal szeretnék együtt dolgozni, mert vallom, hogy eltökéltebben végzi a munkáját, aki a saját közösségéért dolgozhat. Most nem ez a helyzet. A hivatalnokok többsége más településeken él és az állását a helyi hatalomhoz való elkötelezettségének köszönheti. Miközben a polgármesteri hivatalban akadoznak az ügyek, szép lassan tönkrementek a járdák, kiszáradtak a fasorok, eltűntek a muskátlik, nem haladnak a fejlesztések. Csatornáznak, de abban sincs köszönet. Az ötmilliárd forintos közműépítés javát a felcsúti polgármester cége végzi, de nem értenek hozzá, emiatt a felvonulási területeken állandó a káosz, a fejetlenség. Mindeközben a fideszes többségű vezetés azt is elnézi a Mészáros és Mészáros Kft-nek, hogy még alvállalkozókat sem a kerületből foglalkoztat, sőt a munkásokat is úgy szállítja ide, ki tudja honnan.

- Nyolc évig alpolgármester volt a kerületben, az utóbbi négy évben viszont fővárosi képviselő. Tudja, milyen költségvetési helyzetben van most a kerület, mi az, amit tényleg meg lehet valósítani?
- Naprakész vagyok, ezért csak olyat ígérünk, ami betartható és nem adósítja el a kerületet. A közbiztonság javításán, valamint a szociális támogatások igazságosabbá tételén túl akkor tudunk a jelenleginél több feladatra vállalkozni, ha ésszerűsítünk. Az önkormányzati cégek jelenleg egyetlen holdingban működnek, amely évi százmilliós veszteséget termel, főleg azért, mert a piaci árnál jóval drágábban dolgozik, emellett számos bizonyítékunk van arra is, hogy a holdingot nemes egyszerűséggel haveri kifizetőhelynek használják. Továbbá felesleges pénzkidobásnak tartjuk az olyan önkormányzati média fönntartását, ami csak a kerület vezetőiről szól és éppen ezért nagy valószínűséggel csak ők nézik, csak ők olvassák, annál is inkább, mivel érdemi információt nem tartalmaz. Ezeket a forrásokat szintén társadalmilag fontos ügyekre akarjuk majd fordítani, aminek a kerületben élők biztosan jobban fognak örülni, mint az alkalmanként több millió forintba kerülő propagandakiadványoknak.

- Azt mondja, hogy a kampánynak a programokról kellene szólnia, hogy a választók ezeket megismerve dönthessenek október 12-én. Tudja, hogy a fideszes polgármesterjelölt mit ígér az itt élőknek, mit akar a kerületért tenni a következő öt évben?
- Tovább 18! - ennyit ígér a polgármester. De a kormánypárt az áprilisi választás előtt is szűkszavú volt, csak annyit írtak az óriásplakátokra: "folytatjuk". Ezek közül azonban egyik vállalás sem jelent túl sok jót az itt élők számára.

- Kihívta már vitára a kormánypárti ellenfelét?
- Említettem neki. Elmondtam, hogy véleményem szerint a kerületben élők korrekt versenyt szeretnének, nem olyan sárdobálást, amilyen tavasszal volt. Programokat, amelyekből kiderül, ki mit képvisel. Úgy tudom, gondolkodnak az ajánlatomon.

- A parlamenti választási kampányban Simon Gábor ügyeivel akarták a kerületi szocialistákat és személy szerint Önt is összemosni. Miért gondolja, hogy most nem fogják ezt megtenni?
- Azóta jó néhány hónap eltelt és kiderült, hogy az afrikai útlevél nem létezett, az inkriminált bankban sem járt a volt politikus. Mára olyan vádpontok maradtak fenn, amelyek alapján azt a kormánypárti politikust is eljárás alá kellene vonni, aki miután "lebukott", egy héten át minden nap kibővítette valamivel a vagyonnyilatkozatát. Inkább arról kell beszélni, ki milyen jövőt szán a kerületnek és meg kellene határozni azokat a területeket, amiben közösen tudunk gondolkodni. Sok jobboldali választóval is beszélgetek, nemcsak kampányidőszakban, így tudom, hogy helyben mindenki számára az a legfontosabb, hogy biztonságban éljen, jók legyenek a közszolgáltatások és rendben legyen a környezet.

- Mi a legnagyobb gond a kerületben?
- A munkanélküliség. A felmérések szerint Pestszentlőrincen és Pestszentimrén mintegy 2000 álláshelyre lenne szükség. Ha az októberi választáson helyben bizalmat kap a baloldal, mindent megteszünk azért, hogy a XVIII. kerületben csökkenjen a munkanélküliség, mert ahol munka van, ott minden van.

Szólj hozzá

polgármester xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre