2014. sze 16.

8000 ingatlan újul meg a XVIII. kerületben

írta: Lmagazin
8000 ingatlan újul meg a XVIII. kerületben

energ korsz.jpg25 milliárd forintból nyolcezer XVIII. kerületi családi ház és panellakás részesülhet energetikai felújításban az elkövetkező hat év során - ismertette Szaniszló Sándor, a kerületi baloldali pártok közös polgármester jelöltje.

A közelmúltban elfogadott hétéves európai uniós költségvetés Magyarországra jutó támogatásából összesen 1760 milliárd forintot fordítana a kormány épületenergetikai felújításokra – derül ki a nemzeti épületenergetikai stratégia tervezetéből, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken bocsátott társadalmi vitára. A következő hat évben országosan 700 ezer lakóépület újulhat meg − derül ki a nemzeti épületenergetikai stratégia tervezetéből. A költségvetésben az állami támogatások levonása után is 290 milliárd forint adó- és járulékbevétel keletkezhet.

- Előrelátó tervezés mellett, a kerületi önkormányzat gondos részvételével mintegy ötezer kerületi ingatlan és a korábbi felújításokról lemaradt háromezer panel lakás kerülhet be az energetikai korszerűsítés támogatási rendszerébe. A magán tulajdonban lévő ingatlanok mellett harminc pestszentlőrinci középület is jó eséllyel vehet részt a programban, ami újabb kétmilliárd forint uniós támogatás lehívását jelentené - összegezte a konferencia tapasztalatait Szaniszló Sándor.
Az ellenzéki polgármester jelölt által bemutatott tervezet jól cseng a helyi vállalkozások számára is, mert ha betartják a sok helyen elmondott ígéretüket, amely szerint győzelmük esetén az önkormányzati megrendelések nagy részét a XVIII. kerületi cégek számára fogják kiadni, óriási árbevételhez és jelentős nyereséghez juthatnak a nehéz éveket látott társaságok. A számítások szerint a hatalmas beruházási összeg felhasználásához 150-170 új munkahelyet is létre kell hozni, ami álláskeresés oldaláról javíthatna a kerületiek elhelyezkedési gondjain.
Szólj hozzá

polgármester pestszentimre xviii korszerűsítés szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre