2014. sze 27.

Döbbenet: bezár a Baumax is!

írta: Lmagazin
Döbbenet: bezár a Baumax is!

2014-09-25-1420[1].jpg

Dominó szerűen mennek tönkre az Üllői út mentén az üzletek, szeptemberben tanévkezdési ajándékként gazdasági okokra hivatkozva bezárt a helyi fiatalok utolsó kulturált találkozóhelye, a Lőrinc centernél lévő piros repülős Mc Donald’s, ami 28 kerületi munkahely elvesztése mellett nagy csapást jelentett a környék kereskedelmi vonzerejére. Aki azt gondolta rosszabb már nem lehet a helyzet a környéken tévedett, mert bejelentették, hogy december hatodikával végérvényesen lehúzza a redőnyt a Baumax is.

A barkácsáruházba már nem szállítanak, ami készleten van azt akciós áron lehet megvásárolni. Az üzlet vezetésének tájékoztatása szerint 32, zömmel kerületiek által betöltött álláshelyet számolnak fel, néhányan tovább dolgozhatnak a távolabb lévő értékesítési helyeken. A kiskereskedelem egyelőre megállíthatatlannak tűnő összeroppanása még tovább erősíti az Üllői út XVIII. kerületi szakaszának a lepusztulását, ahol száznál is több üres, felújítandó, vagy kifejezetten romos ingatlan csúfítja a városképet. A helyi boltbezárások öt éve a világgazdasági válság kirobbanásával kezdődtek, a XVIII. kerületben ez a folyamat azóta is tart, sőt egyre több áldozatot szed, mivel az üres boltok látványa a plázákba tereli a meglévő vásárlókat is.

Az ügy érdekessége, hogy a kerület polgármestere, a fideszes Ughy Attila hozzájárulásával a XVIII. kerületi önkormányzat két buszjáratot is jelentős pénzösszeggel támogat annak érdekében, hogy a kerületiek a helyi kisboltok helyett a vecsési Market Centrál szolgáltatásait vegyék igénybe, holott a kerületi üzletek hoznának építmény- és telekadó bevételt, ráadásul a szomszéd település plázái a kerületek számára milliárdos bevételt jelentő iparűzési adóhoz sem járulnak hozzá. A XVIII. kerületi baloldali pártok szerint az elkeserítő helyzetből az jelenthetne kiutat, ha az önkormányzat mérsékelné a kiskereskedőket fojtogató helyi adókat, a száznál is több üresen álló önkormányzati ingatlant pedig bérbe adná, akár jelképes bérleti díjért is.

Szerkesztőségünk megpróbált ezúttal is utánajárni tett-e bármilyen próbálkozást a kerület fideszes vezetése az áruház megmentése érdekében, a kérdésünkre senki sem válaszolt. A Baumax-ban viszont határozottan állították, hogy velük senki nem vette fel a kapcsolatot. 

Szólj hozzá

fidesz baumax alkalmatlanság xviii pestszentlőrinc pestszentimre