2014. nov 22.

ha így más, az pontosan ugyanolyan

írta: Lmagazin
ha így más, az pontosan ugyanolyan

Lehet más a politika, hirdeti fennen nevében is az a párt, amely nem hajlandó kompromisszumokra semmiféle választási szövetségben. Ez teljesen logikus és normálisan gondolkodó emberek számára el is fogadható. Ugyan az értelmezésével már akadhat kis gond, mivel igen nagy valószínűséggel soha (vagy igen nagy sokára) sem kerül olyan helyzetbe az LMP, hogy egyedül, önálló kormányzati erőként megvalósíthassa elképzelt programját. Ezt látszanak visszaigazolni az eddigi választási eredmények és a párt jelenlegi támogatottsága is. Bár lehet, a pártelnök magának matuzsálemi kort álmodott meg, így a remélt többségi támogatottság a 22. század derekán akár be is következhet.

Addig is jól elvannak a parlamenti homokozóban a többi alacsony támogatottságú ellenzéki párt körében. Fűtenek, nyáron megy a klíma. Tizedike táján érkezik a bankszámlára a képviselőnek járó juttatás, költségtérítés, ráadásul kellő védettség mellett még jól oda is mondogathatnak a hatalomnak. Ettől sajnos az országban semmi nem változik, hisz míg a Fidesznek kétharmados a többsége a törvénygyárban (és egyben az ellenőrző hatalomban), azt csinál, amit akar. Viccgyűjteménnyé változtathatja az alaptörvényt, akár naponta kétszer módosíthatja ugyanazt a törvényt, ha úgy tartja kedve, és bármiféle valós ellenőrzést, tényleges felelősségre vonást megakadályozhat. Nem véletlen, hogy a Fidesz a választások előtt úgy változtatta meg az egyéni és listás helyek számát és arányát, úgy rajzolta át a körzethatárokat, úgy bűvészkedett a töredékszavazatokkal, úgy különböztette meg a határokon kívül élők szavazati jogának gyakorlását, hogy mindez neki kedvezzen. És végül még a házszabályt is módosítania kellett, hogy kijöjjön számára a vágyott, a mindenhatóságot biztosító kétharmad.

Most, két képviselői mandátum újra betöltése okán ez a kétharmados többség a Fidesz számára akár meg is szűnhetne. Ehhez nincs szükség kompromisszumok megkötésére, nincs szükség az elvek feladására, nem közös kormányzásról, döntésről van szó, csak arról, meg tudja-e szerezni a két egyéni mandátumot a Fideszen kívül bármely más politikai erő. A pálya lejtése miatt erre egyetlen elehetőség van. Ha a demokratikus pártok közül mindössze egyetlen indít jelöltet az időközi választáson. Újpesten történetesen erre az MSZP jelöltjének van reális esélye. Ha egy magát demokratikusnak tartó párt, amely szavakban mindenáron a jelenleg regnáló párt vereségét akarja elérni, nem lenne szabad, hogy jelöltet indítson a választáson, ha már támogatni nem is akarja az MSZP jelöltjét. Ami természetesen akceptálható is. És ez még akkor is igaz, ha az ellenjelöltet alkalmatlannak tartaná a pozícióra, mert a megválasztani remélt képviselő szerepe gyakorlatilag csak a kétharmados többség lebontására korlátozódik.

Újpest ebből a szempontból választóvíz. Az LMP magatartása a saját jelölt indításával egyértelmű jelét adja annak, hogy nem feltétlenül fontos számára a Fidesz már-már önkényuralmi jellegű túlhatalmának megakadályozása. Ha úgy tetszik, az LMP rejtett szövetségesként segít a Fidesznek megtartania kétharmados többségét, és további három és fél évre meghosszabbítani korlátok nélküli tobzódását.

Tessék már mondani, miben is más ez a politika?

Az írás a Füstölgő c. blogon jelent meg.

Szólj hozzá