2014. nov 26.

Hatalmas csapás a szociális segélyek elvonása

írta: Lmagazin
Hatalmas csapás a szociális segélyek elvonása

gyerek szegénység 3.jpg

Összevon és töredékére csökkent a kormány több támogatást és szociális segélyt már márciustól. Orbánék ezzel az átalakítással - a 2012. évi tényadatokból kiindulva - kb. 37-38 milliárd forintot vesznek el a rászorulóktól. A támogatástól elesőket álságos módon a helyi önkormányzatokhoz fogják küldeni, akik pedig az általános pénzszűke miatt bizonyosan ajtót fognak mutatni a nehéz helyzetben lévők többségének. A szakemberek szerint különösen fájdalmas lesz, hogy felkészülési időt sem hagytak az emberek számára, mivel a végképp eltörölt segélyek 2015. március elsejével már meg is szűnnek. Még jócskán a nyakunkon lesz a hideg időjárás, de már nem lesz állami támogatás a fűtésre és sok minden másra sem.

A kétharmados hatalom nem sok időt tölthetett érzelmi megfontolásokkal, ugyanis rögtön a legnépszerűbb támogatásokat készül megszüntetni, amelyet a sebtében bevezetett települési segélyek csak minimálisan fognak pótolni. Az alamizsnaosztó helyzetbe hozott önkormányzatok mostantól maguk dönthetik el, hogy kit tartanak támogatásra érdemesnek és kit nem, így létjogosultsága is lehet azoknak a civil félelmeknek, hogy választási időszakban szavazatszerzésre használják a szociális juttatások folyósítását.

A bejelentett intézkedések közül 2015. március 1-től megszűnik: az aktív korúak rendszeres szociális segélye, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás, az óvodáztatási támogatás és az átlagosan havi 24 ezer forintot kitevő méltányossági ápolási díj.A kormányzati mélyütés különösen a nyugdíj előtt álló embereket érinti borzalmasan, aki számára egyedüli esélyként marad a közmunka, amit immár kötelező lesz elvállalni.

A XVIII. kerületben a felmérések szerint 6 ezer családot, a lakosság egynegyedét érintik a helyi szinten mintegy 400 millió forintot kitevő megszorítások. Az októberben ismét hivatalba kerülő Ughy Attila polgármester egyelőre nem nyilatkozott arról van-e terve a durva pénzelvonások hatásainak csillapítására, de ugyanígy adós az elképzeléseivel Kucsák László, fideszes képviselő is, aki az összes eléje kerülő megszorítást megszavazta az Országgyűlésben.

Szólj hozzá

fidesz megszorítás átverés pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló