2014. dec 06.

a KEHI és a földmutyi

írta: Lmagazin
a KEHI és a földmutyi

Harangozó Gábor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak a földbérletek ügyében végzett vizsgálatáról készült jelentést áttekintve nyilatkozott a sajtónak.

E szerint a hivatal 428 pályázat tételes ellenőrzését végezte el, és arra a megállapításra jutott, hogy a pályázatok 28 százaléka esetében nem lett volna szabad a szerződést megkötni. Ezek 14 százalékánál, azaz több mint 40 pályázatnál a pályázó valótlan adatokat közölt, vagy nem felelt meg a kiírás feltételeinek. A fennmaradó pályázatok negyedénél, mintegy 80 esetben pedig csak a gazdasági terv szubjektív pontszámaival nyert a pályázó.

Mindebből egyenesen vonható le a következtetés, hogy a pályázatok elbírálását végző, és a szerződéseket megkötő minisztérium számos esetben törvénysértést követett el. És itt nem 624 forintos kifliszámlákról van szó. Egyéni gazdaságok szenvedhettek százmilliós károkat, míg mások jogosulatlanul juthattak több száz hektáros birtokokhoz. Ezek után elég furcsa, hogy a vizsgálatot végző szervezet nem fordult azonnal az ügyészséghez bűncselekmény alapos gyanúja miatt, hanem a pályáztatási rendszer módosítására tett javaslatot a kormánynak.

Nem is olyan régen, a norvég civil támogatási alapok vizsgálatát követően amúgy csak általánosságokban megfogalmazott szabálytalanságok okán viszont megtette a feljelentését. Ráadásul abban az esetben nem is állami tulajdonról, hanem Norvégia civil szervezeteknek szánt pénzéről volt szó. És persze azt sem várhatjuk, hogy az ügyészség a sajtóban megjelent közlemények nyomán indít majd nyomozást, hiszen számára nem küldtek jelentést, akkor ez az ügy nem is létezik.

Azért abban bízom, hogy legalább az ellenzéki politikusok, miután részletesen áttanulmányozták a KEHI jelentését, megteszik az ügyészségnél a feljelentést - csatolva a KEHI dokumentumot. Ha erre sem lép Polt Péter, nincs mit tennünk, bele kell törődni, hogy a Fidesz-Magyarország már csak ilyen. Vagy megszokjuk, vagy megszökünk. Az ügyek ilyen alakulása esetén legalább abban bízhatunk majd, hogy Polttal ellentétben mi valószínűleg nem leszünk kitiltva az Egyesült Államokból.

az írás a Füstölgő c. blogon jelent meg

A blogban írtakhoz azt a megjegyzést fűznénk hozzá, hogy a hortobágyi pályáztatásnál feltárt nagyszámú szabálytalanság és hiba valószínűleg a rendszerből fakad, ezért indokolt, sőt elengedhetetlen az összes földpályázat felülvizsgálata, és az azok során feltárt törvénytelenségek felszámolása. Ezzel kapcsolatban nem lehetne eltekinteni az eljárásban vétkes személyekkel szembeni felelősségre vonástól sem. Már ha a miniszterelnök nem csak alibiből hirdette meg a zéró toleranciát a korrupcióval szemben.  

Szólj hozzá