2015. feb 03.

Mentőautó nincs, de vinni kell a gyógyszert

írta: Lmagazin
Mentőautó nincs, de vinni kell a gyógyszert

delpesti_k.jpgTavaly februárban leállt a féloldali veseműködése a Pestszentimrén élő 82 éves Erzsike néninek, aki azóta állandó katéter használatra szorul. Január közepén az idős, járni képtelen beteget hirtelen a Délpesti kórházba kellett szállíttatni, de a házhoz hívott mentőautó sehogy sem akart megérkezni. A néni ápolását ellátó lánya elmondása szerint a csaknem egész napos telefonálást követően végül éjjel negyed 12-kor érkeztek meg a betegszállítók.

Erzsike néni a kórházban megkapta a szükséges kezelést, ezt követően hazaküldték. Egy kerekesszékbe ültették, hogy várja meg a mentőt, ám a gépjármű ezúttal sem ért oda. A beteg és a lánya hét és fél órán át ültek egy helyben egyre elkeseredettebben, de a legtöbb amit kaphattak az volt, hogy várakozzanak türelemmel. Mivel nem készültek fel ilyen hosszú vesztegelésre elfogyott az útra készített szendvics és az ásványvíz, ráadásul estére a kimerült néninek eltömődött a vesekatétere és felszökött a láza. Látva a bajt az ügyeletes nővér visszaküldte őket az urológiára, csakhogy ezúttal belső betegszállító nem akadt, aki oda vihette volna az elgyötört idős embert. A történtek után szinte hihetetlen, de újabb két órát kellett várni, amíg Erzsike nénit eljuttatták az ápolás helyszínére.

A XVIII. kerületieket is ellátó Jahn Ferenc kórház betegei nem egyszer szembesülnek azzal, hogy rendszeres az intézményben a gyógyszerhiány, sokan eleve nevükre szóló kis műanyag dobozokban viszik magukkal a gyógyuláshoz felírt, vagy a létfenntartáshoz szükséges orvosságot. De a súlyos betegek hozzátartozóinak gondoskodniuk kell felnőtt pelenkáról is, mert ebből is állandó hiányban szenved a kórház.

A XVIII. kerületben szinte napi rendszerességű panaszokra tekintettel Szerkesztőségünk a jövőben kiemelt témaként kezeli az egészségügyi ellátásokat. Amennyiben Olvasóink hasonló eseteket - vagy éppen ellenkezőleg, pozitív példákat - tapasztalnak és fontosnak tartják, hogy mások is megismerjék, kérjük osszák meg velünk!

Szólj hozzá

xviii pestszentlőrinc pestszentimre délpesti kórház