2015. feb 25.

Megszűnik az ápolási díj.

írta: Lmagazin
Megszűnik az ápolási díj.

domotor_1.jpg

Új szociális rendeletet fogadott el az önkormányzat Fidesz-KDNP-s többsége. A rendelet jelentős mértékben csökkenti a szociális ellátások keretében igénybe vehető támogatások körét. Sok támogatás mellett megszűnik az ápolási díj is 

Az elmúlt hónapokban jelentős változáson ment át a szociális támogatások rendszere. A kormány egyoldalú döntése egyedül az ország költségvetési egyensúlyának javítását célozta meg de nem volt tekintettel sem az önkormányzatok eddig is megnyirbált pénzügyi lehetőségeire,  különösen pedig az ellátottak körére, melyekből több társadalmi csoport kiszorulhat, részben a kidolgozatlan szabályozás részben az elvont pénzügyi források miatt. A szocialistáknak a helyzet javítása érdekében tett szakmai felvetésére, a kormány cinikus választ adott, a helyi önkormányzatok vessenek ki további helyi adókat bármire, ami éppen eszükbe jut, és finanszírozzák abból a rászorulók támogatását.

Azért szüntetik meg, "mert volt aki visszaélt vele"

Különösen nagy gondot okozhat a méltányos ápolási díj és a méltányos közgyógyellátás megszüntetése, melyek sok esetben azoktól vonják el a megélhetés lehetőséget akik családi vagy egyéb okokból nem jutnak más jövedelemhez, vagy épp a magas gyógyszerárak miatt nem tudják megvásárolni szükséges gyógyszereiket.

A XVIII. kerületi Önkormányzat az elmúlt években is igen mostohán bánt a szociális támogatásokkal. 4 év alatt több mint 300 millióval csökkentette az erre szánt éves keretet, így már nem volt hova hátráljon, amikor február 24.-i ülésén megalkotta 2015 évi költségvetését. Bár az ellenzék azt remélte, hogy a Fidesz-es többségű városvezetés szakít az előző évek sok kudarcot hozó szociálpolitikájával, és egy jelentősebb emeléssel kompenzálja az eddig folyton megfaragott kiadásokat, csalódnia kellett, az új támogatási formákhoz rendelt források nem biztosítanak nagyobb mozgásteret a korábbiaknál. A trükk pedig az új támogatási rendeletben van, amely hivatott lenne pótolni valamennyi megszűnő támogatási formát, mégis a helyi vezetés tudatosan kifelejtett belőle egyet, az ápolási támogatást. A képviselő testület ülésén a helyi szocialisták élénken tiltakoztak ez ellen, és egy alaposan kidolgozott javaslatot tettek a támogatási forma bevezetésére. A FIDESZ képviselő csoportja egyöntetűen leszavazta ezt annak ellenére, hogy az indítvány szakmai színvonalát ők is méltatták.

Dömötör István alpolgármester azzal érvelt, hogy

azért nem kívánja bevezetni az ápolási támogatást, mert a kerületi lakosok közül sokan visszaéltek a méltányos ápolási díjjal,

a kerület polgáraira hárítva ezzel saját és párttársai felelősségét. Fehér Gábor az MSZP helyi képviselője lapunknak elmondta, hogy az ellenzéki pártok egyöntetűen támogatták  javaslatát, mégis többség hiányában csak remélni tudja, hogy a városvezetés belátja, az ápolási támogatás bevezetésére is szüksége van a kerületnek.

 

Szólj hozzá

átverés alkalmatlanság dömötör istván fidesz-kdnp