2015. ápr 24.

Több megbecsülés járna a gondozóknak

írta: Lmagazin
Több megbecsülés járna a gondozóknak

gondozo_22.jpgAz alacsony bérek miatt tömegesen hagyják el az ápolói pályát az óvodai és a bölcsődei nevelők, akiknek többségének a munkabére a létminimumként meghatározott havi 85770 forintot sem éri el. Ezen a pályán sajnos tanulás sem hoz érdemi javulást, ugyanis a diplomával rendelkezők csak 10 év munkaviszony után érhetik el a havi nettó 90 ezer forintot. Egy megoldás persze adódik a nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű szociális dolgozók számára: ha külföldön állnak munkába, ebben az esetben 350-400 ezer forintot is hazavihetnek túlórák nélkül is.

A 2014-es választási kampányban a fideszes kormány ígéretet tett a pedagógus életpálya modell ápolókra és gondozókra való kiterjesztésére is, de eddig ezekről szóló írásos javaslatot az illetékesek nem készítettek. A megalázóan alacsony fizetések miatt hiába épülnek új bölcsődék nem tudnak sokkal több csecsemőt befogadni, mert nincs aki ellássa a bölcsődéseket - hívta fel a figyelmet Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének az elnöke.

A Magyar Nemzet összeállítása szerint jelen pillanatban csak Budapesten ezerötszáz bölcsődést amiatt nem tudnak az intézmények befogadni, mert a férőhely meglenne, csak nem találnak dajkákat a gyermekek mellé.

Tudomásunk szerint Budapest XVIII. kerületében is a szociális dolgozók több esetben is megkeresték Kucsák László fideszes képviselőt annak érdekében, hogy tegyen lépéseket az ígért béremelések megszavazására. A kezdeményezők elmondása szerint, bár nagyon várják Kucsák urat a jó hírrel, sajnos nem érkezett visszajelzés, hogy történt-e bármilyen hivatalos lépés az ügyükben.

Szólj hozzá

bölcsőde xviii pestszentlőrinc pestszentimre kucsák lászló gondozók