2015. ápr 28.

Már krónikus a nővérhiány

írta: Lmagazin
Már krónikus a nővérhiány

delpesti_k_1.jpgÁtlagosan havi 118 ezer forintért, elkeserítő körülmények között, folyamatos túlterheltség alatt vívja a betegségekkel szembeni napi harcát az az 54 ezer egészségügyi dolgozó, akiket még nem csábítottak külföldre a rájuk specializálódott munkaerő közvetítő cégek. A kórházi munkakörülmények pedig hónapról-hónapra romlanak, mivel a kieső szakemberek pótlására nincs  kit a betegek mellé rendelni. Az elmúlt évtizedben részben még segített a helyzeten a határon túli magyar ápolók átcsábítása, mára ez a lehetőség is kimerült.

Akik maradtak, azokra óriási munkateher hárul, a túlórákkal együtt havi 200 óránál is többet kell a nővéreknek ügyeleben eltölteni nem csoda, ha a délpesti kórházban a családtagok arra panaszkodnak, hogy hálapénz mellett is akadozik a betegekre való odafigyelés. - Ennek oka elsősorban az, hogy az egészségügyi rendszerben 26 ezer ápolóval vagyunk kevesebben, mint amire szükség lenne - nyilatkozta Kiss László a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

Az elmúlt évek során a szétvert szakképzési rendszer következtében átlagosan a szükséges utánpótlás fele, 7-8 ezer fiatal szakember tudott csak munkába állni, sokan közülük már eleve külföldi munkavállalásra készültek. "Abban konszenzus van mindenki részéről, hogy az egészségügyben jóval több bért kell adni az orvosoknak és ápolóknak egyaránt" ismertette a közelmúltban Rétvári Bence államtitkár, ám a gyakorlatban a kormány mintha csak szavakkal küzdene a kórházi ápolásra szorulók emberségesebb ellátása érdekében. Minden bizonnyal nem segít a helyzeten az ország legnagyobb egészségügyi oktatási intézménye, a Raol Wallenberg  szakközépiskola kormányzati feloszlatási szándéka sem.

Az egészségügyi dolgozók és a kórházban kezelt betegek helyzetére újra fekete ruhás tüntetéssel szeretnék felhívni a figyelmet május 12-én az Ápolók nemzetközi napján a Hősök terén a nővérek.

Budapest XVIII. kerületének fő egészségügyi ellátási intézménye a Jahn Ferenc kórház, amelyre a jelenlegi krónikus helyzet előtt is sokat panaszkodtak a betegek. Az egyre hangosabb lakossági tiltakozások ellenére alig látni jelét annak, hogy az önkormányzat előljárói lobbiznának a sokszor horror beszámolók ritkulása érdekében.

(A képen szereplő Ughy Attila fideszes polgármester egyébként szívesen pózol kórház igazgatók mellett, sajnos ettől még a beutaltak gyógyulási aránya nem változik kedvező irányba.)

Szólj hozzá

ughy attila ápolók xviii pestszentlőrinc pestszentimre jahn ferenc kórház