2015. máj 07.

Túl sokat kell várni a szűrésre

írta: Lmagazin
Túl sokat kell várni a szűrésre

orvos3.jpgMagyarországon megduplázódott az elmúlt 10 évben a rosszindulatú daganatos betegségek száma - hangzott el egy egészségbiztosítók által szervezett sajtóbeszélgetésen. Legrosszabb helyzetben a magyarok a tüdőt, a vastagbelet és az emlőt támadó, nagyon gyakran halálos betegségek tekintetében vannak.

Bár az orvosok gyakran elmondják, hogy a korai felismeréssel jelentősen javulhat a betegek túlélési esélye, a kórházakban egyes vizsgálatokra heteket, hónapokat kell várni. Nem véletlen, hogy a közelmúltban a horvát parlament hozott egy törvényt, amely szerint minden daganat gyanús beteg esetében három napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket (!). A hírek szerint a hazai egészségügyben is fontolgatnak egy tervezetet, amely két hetet adna a betegek gyógykezelésének megkezdésére, ám az egyre rosszabb kórházi feltételek miatt a rendelet az elfogadása esetén is írott malaszt maradna.

Normál eljárásban az OEP által finanszírozott kórházakba beutalóval lehet a szűréseken részt venni, igen gyakran három hónapot is meghaladó sorbanállást követően. - Egy MR, vagy CT vizsgálatra biztosan hónapokat kell várni - erősítette meg a rossz hírt Bodnár Ágnes, a Rákbetegek Országos Szervezetének vezetőségi tagja. Mivel az egészségügyi rendszerből 3-4 ezer orvos, 25-26 ezer ápoló hiányzik, ráadásul a kórházi költségvetések megvágása miatt nincs forrás korszerű műszerekre egyre durvul a betegek közötti, kezelésekért folyó gyakorlatban élet-halál versenyfutás.

Szólj hozzá

egészségügy orvoshiány