2015. sze 25.

Kerekesszékkel is legyen használható a Határ úti metró

írta: Lmagazin
Kerekesszékkel is legyen használható a Határ úti metró

hatar_ut_3i.jpg- Hiába építették ki az akadálymentes villamos és busz végállomásokat a Határ útnál, ha a metróhoz vezető lépcsőkön továbbra sem lehet kerekesszékkel lejutni - mondta Borbély Jánosné, aki a mozgásában akadályozott férjét segítette le éppen a metróhoz.

A kerekesszékkel közlekedők szervezetei évek óta ostromolják a fővárosi illetékeseket az ügyben, mivel a kék metró vonalán öt megálló is van, amelyek lényegében kirekesztik a közösségüket ezen állomások igénybe vételéből. Szaniszló Sándor, szocialista fővárosi képviselő hivatalos megkeresést küldött az ügyben a főpolgármester részére, amelyet a kérés közérdekűségére tekintettel az alábbiakban közreadunk.

Budapest Főváros Főpolgármestere

Tarlós István főpolgármester úr részére

Budapest, 2015. szeptember

Tárgy: a Határ Úti metróállomás akadálymentesítése

 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ezekben a napokban is zajlik a Határ Úti metróállomás környezetének a felújítása, ami minden bizonnyal a korábbi állapotoknál rendezettebb, zöldebb, Budapest városfejlesztési célkitűzéseihez jobban illeszkedő utcaképet fog eredményezni.

Mindazonáltal az utóbbi hetekben több lakossági észrevételt is kaptam, amelyek a kerekesszékkel közlekedő utasok metróállomásba való lejutását elősegítő akadálymentes rámpa kialakítását hiányolják. Tekintettel arra, hogy a metróállomáshoz érkező buszok és villamosok peronjait jelen felújítás során ellátták közlekedést elősegítő térkőburkolattal, ezek az észrevételek teljesen jogosak, mivel az esélyegyenlőség akkor lenne teljes, ha a mozgásukban hátráltatott lakótársaink a metróig vezető lépcsősoron is külső segítség igénybe vétele nélkül tudnának közlekedni.

Az üggyel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:

  1. Helytálló-e az a BKK-tól számomra adott szóbeni tájékoztatás, hogy a jelen felújításnak nem része a Határ Úti metróállomás lépcsősorának az akadálymentesítése? 
  2. Ha a folyamatban lévő beruházás erre nem terjed ki, van-e lehetőség akadálymentes rámpák, vagy ezzel egyenértékű közlekedési esélyegyenlőséget biztosító berendezés pótmegrendelés keretében történő felszerelésére? 
  3. Ha erre van szándék az milyen módon valósítható meg és mennyi idő alatt kivitelezhető?

Szíves válaszát előre is megköszönve, tisztelettel

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő

Szólj hozzá

fővárosi közgyűlés szaniszló sándor 3-as metró