2015. nov 06.

Csak idő kérdése az újabb botrány

írta: Lmagazin
Csak idő kérdése az újabb botrány

euro 500.jpgTízből négy magyar gondolkodás nélkül odaadná a pénzét, ha 19 százalékos kamatot ígérnének érte. Ez derült ki egy OTP által nemrég elvégzett elemzésből, ami azt mutatja továbbra is jó eséllyel csalhatják ki az emberek megtakarításait meseszerű hozam igéretekkel, ahogy azt a Questor, Kun Mediátoros Marcsika, Cirmos és Bádogember, BrókerJózsi tették a közelmúltban.

Ezek az emberek jellemzően sem végzettséggel, sem engedéllyel nem rendelkeznek lakossági források begyűjtésére, mégis könnyen ráveszik a jóhiszemű áldozatokat, elég egy közös ismerősre hivatkozni és 20 százalék kamatot beígérni. A megtévesztésen alapuló átverések sikerességét jól mutatja a Cirmos néven elhíresült N. Györgyné története, aki budai pedikűrösből lett biztosítási ügynök. Gyakorlatilag egy papírfecniért cserébe, készpénzben gyűjtötte be az ügyfelei pénzét volt olyan is, aki a lakása eladási árát bízta rá, amikor havi 4%-os (!) hozamot ígértek neki. Ezek a csalások évekig titokban tudtak maradni mindaddig, amíg az új ügyfelek pénzeiből többé-kevésbé ki lehett fizetni a régebbieknek ígért hozamokat.

A becslések szerint országosan többszáz időzített bomba ketyeghet, a hírek szerint hamarosan a XVIII. kerületben törhet ki a következő botrány. Pestszentlőrincen "Laci Bácsi" a korábbi városvezető a meglehetősen nagy ismeretségi körére alapozva gyűjtött össze az utóbbi öt év során 20-30%-os eurohozamot ígérve sokszázmillió forintot. Itt a reménybeli befektetők választhattak aranykötvényt, széndioxid részvényt, életbiztosítást és külföldi utazási irodák befektetéseit is. Laci Bácsi szintén nem rendelkezik a befektetési szolgáltatás végzéséhez szükséges MNB engedéllyel, végzettsége sincs hozzá, ettől függetlenül a sok régi beosztottja és helyi ismerőse örömmel bízta rá a pénzét, aminek a nagyobbik részét elmondása szerint táskákban, a pénzmosási törvényt figyelmen kívül hagyva Liechtensteinbe szállították. Az arany és a széndioxid részvények időközben becsődöltek, ami László balszerencséjére kiderült így a hírek szerint mostanában egyre több pestlőrinci aggódik a pénze biztonságáért.

A hatóságok hirdetménye szerint hasonló megkereséseknél a legfontosabb, hogy tudjuk: a befektetési szolgáltatás engedélyhez kötött tevékenység. Ha ilyen ajánlattal keresnek meg minket ne habozzunk elkérni az engedélyt. Ha ilyet nem tud felmutatni ne hagyjuk a zugbrókernél a pénzünket!

Szólj hozzá

xviii piramis játék