2015. nov 09.

Sokan félnek a villamoson

írta: Lmagazin
Sokan félnek a villamoson

pialas.jpg

Egy mélyebb elemzést is megérne mi lehet az oka annak, hogy az utasok egyre többször találkoznak összeférhetetlen magatartással a tömegközlekedési járműveken. Eltekintve a híradásokba időről-időre visszatérő bűncselekményektől azok a mindennapi negatív élmények, amelyek elveszik a fővárosiak kedvét a közösségi közlekedéstől számos formában vannak jelen. Bár buszon vagy villamosan rágyújtani, szeszes italt kortyolgatni, másokat viselkedésünkkel zaklatni legfeljebb szabálysértésnek minősül, sokan éppen ezek miatt döntenek úgy, hogy inkább gépkocsival araszolnak a forgalmi dugókban ahelyett, hogy a gyorsabb és környezetbarát közlekedési formát választanák.

- Jómagam is naponta járok metróval, vagy villamossal így meg tudom erősíteni, hogy jogosak az utasok komfort érzetére vonatkozó kritikák, amelyek közül sokat a közösségi hálózatokon is megosztanak az emberek. Renitens viselkedéssel leginkább az éjszakai buszjáratokon és a külső kerületi villamosokon lehet találkozni, emiatt írtam egy hivatalos feljegyzést a főpolgármesternek. Azt kérem tőle, hogy küldjön közterület felgyülőket azokra a járatokra, ahol sok a panasz és indítsanak eljárást a normaszegőkkel szemben - mondta Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő, kérve mi is tegyük közzé a levelét:

 

Budapest Főváros Főpolgármestere

Tarlós István főpolgármester úr részére

Tárgy: közállapotok a tömegközlekedési eszközökön

 Tisztelt Főpolgármester Úr!

Az utóbbi időszakban egyre több esetről hallani, amikor a fővárosi közösségi közlekedés járművein valakik olyan viselkedést tanúsítanak, amely sérti a normakövető utasok komfortérzetét, rontja a biztonságérzetet, sőt nem telik el hónap anélkül, hogy a járművek vezetői, vagy az utasok sérelmére ne történne valamilyen bűncselekmény. A beszámolók szerint legtöbb panasz az éjszakai járatok és a külvárosi villamosok körülményeivel kapcsolatosak.

A jelen levelemhez mellékelt két képet november 7-én este készítette egy hölgy utas az 50-es villamos egyik kocsijában. Itt „csak” italozás, dohányzás és az engedélyezettnél jóval nagyobb méretű zsákok szállítása történt, de a közösségi médiában hasonló, a jó érzést sértő panaszokkal szinte naponta lehet találkozni. Sokak véleménye szerint ezek az esetek akadályozzák leginkább a közösségi közlekedés térnyerését.

A jogosan kifogásolt jelenségek csökkentése érdekében javaslom teremtsék meg annak a feltételeit, hogy a fővárosi irányítás alatt álló közterület felügyelet az éjszakai járatokon és a külvárosi villamosokon időről-időre személyes részvétellel és szükség szerint hatósági eljárás megindításával erősítse az utasok biztonság érzetét.

Szíves válaszát előre is megköszönve, tisztelettel

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő

Szólj hozzá

xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre 50-es villamos