2015. dec 08.

Visszakérik a Péterhalmi erdőt

írta: Lmagazin
Visszakérik a Péterhalmi erdőt

leereszto_18.jpgTitokban, a lakosság megkérdezése nélkül évi hatvanezer köbméter szennyvíziszap leeresztésre kért engedélyt a XVIII. kerületi Péterhalmi erdőbe a Fővárosi Csatornázási Művek. A Környezetvédelmi hatóság a borítékolható lakossági ellenállással mit sem törődve a napi 60-70 szippantós autónyi mennyiségre 2014 tavaszán jóvá is hagyta a vállalat kérelmét.

- A sebtében lebonyolított eljárásról senkit sem tájékoztattak, pedig hivatalból lehetett tudni, hogy a helyi lakosság az erdőnek ezt a részét rendszeresen használja, az itt élők kérésére még XVIII. kerületi alpolgármesterként magam jártam ki 2009-ben a régi leeresztőhely bezáratását és a szippantós autók kitíltását - mondta Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő, a pénzügyi bizottság szocialista elnöke.

Megkeresésünkre a fővárosi cégnél azt a tájékoztatást adták, hogy szerintük mindaddig indokolt a pestszentlőrinci leeresztés, amíg a szippantási tevékenység nagy része a környékről származik. Hogy ez meddig tart még nem tudták megmondani, mivel a közelmúltban elkészült csatornázási közművek átvétele a kivitelező hibája miatt több hónapos késedelembe esett.

Szaniszló Sándor korábbi közbenjárására az FCSM írásba adta, hogy legkésőbb novemberig lezárják a lakosság jó érzését irritáló telephelyet, de a határidő elmúlt és a képviselő tapasztalatai szerint elfogyott az erdőt szerető helyiek türelme is. A fővárosi képviselő most egy újabb, immár felszólító levélben kéri a szippantós tehergépjárművek átirányítását, amit az alábbiakban közreadunk:

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

1087 Budapest, Asztalos S. u 4.

Palkó György vezérigazgató úr részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Ezév márciusában személyes találkozó keretében tájékoztattam Önt, hogy a XVIII. kerületiek részéről napi rendszerességgel érkeznek tiltakozó észrevételek a Péterhalmi út mellett, az erdőben újra kialakított szennyvíz leeresztőhely miatt. Arra a kérésemre, hogy az FCsM szüntesse be az erdőben történő szennyvíz ürítéseket a Társaságuk - arra hivatkozva, hogy a szippantós gépjárművek Csepelre irányítása több tízmilliós kiadást okoz – novemberig, a kerületi csatornarendszer kiépítéséig kérték a lakosság türelmét. A javaslatukat írásban is megküldték, amiről tájékoztattam a környékbelieket.

 Decemberrel lejárt a Csatornázási Művek által vállalt határidő, azonban a szippantós gépjárművek változatlan intenzitással használják a telephelyet, ezért az erdőt rendszeresen látogató kerületiek jogosan tiltakoznak az írásban is megerősített ígéret be nem tartása miatt. Néhány napja magam is tartottam egy helyszíni bejárást, a telephelyről éppen akkor kijövő dolgozók elmondása szerint nem kaptak utasítást a tevékenységük áthelyezéséről.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a lakosság eddig partnerséget tanúsítva, bízva a Társaság vállalásának betartásában, fegyelmezetten tudomásul vette az FCsM szempontjait. A türelem viszont mára elfogyott, emiatt határozottan kérem a Péterhalmi út melletti leeresztőhely haladéktalan lezárását. Az ügyben hozott intézkedéséről megkérem Vezérigazgató Urat, hogy írásban tájékoztasson.

Tisztelettel:

Szaniszló Sándor pénzügyi és ellenőrző bizottsági elnök, fővárosi képviselő

 

Szólj hozzá

mszp xviii szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre