2016. már 29.

Kukadíj csökkentést a Fővárosban

írta: Lmagazin
Kukadíj csökkentést a Fővárosban

szs_riport_k.jpgLegkevesebb 15 % kukadíj csökkentést javasol a Fővárosi Közgyűlés számára írt előterjesztésében Szaniszló Sándor szocialista képviselő.

A kormány döntésének értelmében ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 2016. április 1-jétől átveszi a lakossági hulladékkezelési és -szállítási közszolgáltatás ellátását az önkormányzatoktól. Ettől az időponttól kezdve a lakosság által megfizetett szolgáltatási díjat az NHKV szedi be, és a bevételekből az általa összeállított mutatószámok figyelembevételével állapítja meg a szolgáltatást végző szervezetet – a fővárosban az FKF Zrt. – megillető szolgáltatási díjat.

Az előzetes szakmai egyeztetések alapján viszont kiderült, hogy a fővárosiak által megfizetett mintegy 22 milliárd forint közszolgáltatási díjnak csupán 80 %-át juttatják vissza az FKF számára. Ebből az következik, hogy évi 4-5 milliárd forinttal a fővárosi családok fogják finanszírozni a vidéki települések hulladékgazdálkodási veszteségeit - mondta Szaniszló Sándor, hozzátéve, hogy a javaslata szerint egy átlagos család 39.104 forint helyett 33.238 forint kukadíjat fizetne évente.

Jelenleg egy átlagos méretű, 120 literes kuka ürítési díja 752 forint alkalmanként, ami legmagasabb az országban, viszont húsz éven át a szemétszállításon elért nyereség fedezte a fővárosi köztisztasági feladatokat. Nagy kérdés, hogy a szemétdíj elvonását követően hogyan tudja az öt év alatt évi 220 milliárd forint bevételtől megfosztott Fővárosi Önkormányzat tisztán tartani a közterületeit.

 

Szólj hozzá

főváros fkf szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre