2016. jún 13.

„Pogányosok” Erdélyben és Kárpátalján

írta: Lmagazin
„Pogányosok” Erdélyben és Kárpátalján

13414532_1540992732876734_1347584892_n.jpg

A Budapesti Szakképzési Centrum Pogány Frigyes Szakközépiskolájának tanulói és oktatói a „Határtalanul” pályázat keretében Kárpátaljára és Erdélybe látogattak.

A diákok és oktatóik Erdélyben 6 napot töltöttek, melynek keretében, a csíkszeredai partnerintézménnyel közösen, felfedezték „Erdély ország” méltán híres nevezetességeit. Látogatást tettek, többek között, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosnál, a Tordai-hasadék tájvédelmi körzeténél, Királyhágón (Erdély nyugati kapujánál), Fehéregyházán, Segesváron és Kolozsváron, melyet Erdély „fővárosaként” is emlegetnek.

A kárpátaljai út során, szűk 4 napban, megtekintették Nagydobrony és Kisdobrony falvakat, ahol lehetőségük nyílt a helyi magyar nyelven oktató iskola meglátogatására, valamint Ungvár és Munkács városokat. Kirándulást tettek az ungvári skanzenben és Szinevéri tengerszmnél.

Mindkét tanulmányi kirándulás maximálisan elérte azon céljait, hogy a határon túli magyarsággal való kapcsolatok és hagyományok létrehozása és ápolása, a helyi és a magyarországi oktatási formákról való ismeretbővítés és szerzés, valamint az erdélyi és kárpátaljai magyarlakta területek sajátosságainak elmélyültebb megismerése. A szakmaiságon túl hosszú és tartós barátság alakult ki a Pogány Frigyes Szakközépiskola és a partnerintézmények diákjai és tanárai között.

A kirándulásról készült két beszámolót ide illetve ide kattintva olvashatja el!

Szólj hozzá

pestszentlőrinc pestszentimre Pogány Frigyes