2016. sze 20.

Rendkívüli takarítást Budapesten!

írta: Lmagazin
Rendkívüli takarítást Budapesten!

20160902_164634_2.jpg

A köztisztasági vállalatok erővel történő államosítása óta Budapesten is elszaporodtak a szemetes, mocskos közterületek, amelyek sok helyen közegészségügyi veszélynek teszik ki az arra járó embereket. A fővárosi kukabevételek állami elvonása miatt nincs fedezete annak a 6-7 milliárd forintnak, amiből a város takarítását végzik, a kieső milliárdok pótlására egyetlen felelős vezető sem látja a megoldást. Szaniszló Sándor, szocialista fővárosi képviselő elmondása szerint nyár óta több alkalommal is felhívta a főpolgármester figyelmét a közterületek állapotára, egyelőre mérsékelt sikerrel.

A belső kerületekben elsősorban a koszra, a patkányokra és a bűzös kapualjakra érkeznek tömegesen a panaszok, a külső városrészekben pedig a közterületi szeméthalmokra.

Szaniszló Sándor főpolgármester számára írt, azonnali intézkedést sürgető levelét mi is közreadjuk:

 

Budapest Főváros Önkormányzata

Tarlós István főpolgármester részére

Tárgy: rendkívüli közterület takarítás elrendelése

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Az elmúlt hetekben elviselhetetlenné vált a kosz és a bűz Budapest belvárosában. A nyári és a koraőszi idegenforgalmi szezon a megszokottnál nagyobb terhelést okoz a belső városrészekben, a város takarítása azonban nem igazodik a megnövekedett terheléshez. A mindenfelé eldobált szemét, a műanyag palackok és az üvegszilánkok csak a kisebb problémát jelentik. A belvárosi kapualjakat emberi vizelet-, ürülék- és hányásnyomok szegélyezik, az utcákon ezek bűze terjeng, a városban elszaporodtak a patkányok. Ez a jelenség többek napi gyakorisággal megfigyelhető a Főpolgármesteri Hivatal bejáratainál is, különösen a Bárczy István utcai oldalon. A járókelők mellett a fővárosban dolgozó köztisztviselők is bűzös tócsákat kerülgetnek, a járdákat és a kapualjakat bepiszkítók tetteit minden bizonnyal rögzítik a közeli köztéri kamerák, de a fővárosi közterület felügyelet valamiért nem tartja fontosnak, hogy eljárjon ezekben az ügyekben.

Augusztus 16-án munkatársaimmal fél óra séta közben több, mint nyolcvan bűzös helyszínt találtunk, akkor is kértük az Ön közbenjárását, de nem történt semmi. Néhány napja ismét bejárást tartottunk, amelynek során újra megállapíthattuk, hogy ez a helyzet elfogadhatatlan. Túl azon, hogy a koszos és bűzös utcákkal Budapest szegénységi bizonyítványt állít ki magáról, az emberi szennyezés komoly közegészségügyi kockázatokat rejt a játszótereken játszó gyerekek, az utcákon sétáló családok számára.

Az áldatlan állapotok mielőbbi megszüntetése érdekében kénytelen vagyok ismételten követelni, hogy rendelje el a belső kerületek rendkívüli takarítását és gondoskodjon a megfelelő közegészségügyi állapotok visszaállításáról! Aggódunk amiatt is, hogy a belvárosban eluralkodott extrém kosz és bűz hamarosan egész Budapesten mindennapossá válhat, a hulladékgazdálkodás államosításával ugyanis éppen azt a pénzt veszik el Budapesttől, amelyből a főváros mindeddig a közterületeket takarította.

Budapest, 2016.09.16.

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő, MSzP

Szólj hozzá

főváros köztisztaság szaniszló sándor