2016. nov 10.

Mindennapra egy betörés

írta: Lmagazin
Mindennapra egy betörés

betoro_2.jpgMég a közbiztonsági szakembereket is meglepte, hogy a többi kerülettel összevetve milyen drasztikusan megnőtt az utóbbi egy év során a XVIII. kerületben a bűncselekmények száma. A tavalyi beszámolók alapján azok vannak leginkább veszélynek kitéve, akik gyakran járnak a fiatalok és a külföldiek által közkedvelt Belvárosban. Itt már az V. kerület a leginkább fertőzött, a sok éven át hírhedt józsefvárosi utcák immár csak a bronzéremre hajthatnának.

A külső kerületek bűnügyi térképének átrendeződése viszont Pestszentlőrincet érinti leghátrányosabban, ahol az összes súlyos minősítésű elkövetési kategóriában élre kerültünk. A kerületben csaknem 300 ingatlanba törtek be, összehasonlításként ez a szám Kispesten 189, a szintén szomszédos XVII. kerületben 123. A lakásbetörések elkövetői szinte minden esetben megússzák a felelősségre vonást, mert ritka a tetten érés, a lakótársak pedig közömbösek általában egymás iránt. Jórészt az üzemképtelen közterületi kamerák miatt 72 család gépkocsiját lopták el, az itt élőket további 3966 esetben érte egyéb kár vagy sérelem. Ugyanez az esetszám Kispesten csak 2230, míg a XVII. kerületben hozzánk képes már-már bravúros, mindösszesen 1125.

Egy-egy városrész fertőzöttségét jól mutatja a lakcím szerint nyilvántartott elkövetők száma, nos „Imre és Lőrinc” majdnem 800 bűnözővel járul hozzá az enélkül is csapnivaló közbiztonsághoz. Sajnálatos módon a rendőrség gyenge nyomozáseredményességi mutatói tovább rontják az összképet, a négyezer bűncselekményből csak minden harmadik esetben kerül rendőrkézre a tettes. A kialakult helyzeten sokat javítana, ha a pestszentlőrinci rendőrség kiemelt státuszt kaphatna, amivel duplájára nőne a közterületi rendőrök és a járőrautók száma. Ehhez viszont akár több éves lobbizáson át vezethet az út, amire a jelenlegi városvezetés a jelek szerint nem érez ambíciót

Szólj hozzá

közbiztonság alkalmatlanság xviii pestszentlőrinc pestszentimre