2017. jan 17.

Befagytak az önkormányzati lakások

írta: Lmagazin
Befagytak az önkormányzati lakások

havanna_haz.jpg206 kerületi család lakhatási problémáját oldhatná meg belátható időn belül a pestlőrinci városvezetés, ha akarná, mivel a megszerezhető információk szerint ennyi üres ingatlannal rendelkeznek már huzamosabb ideje. A lakásokra volna igény bőven, mivel csaknem ötszázan várakoznak évek óta önkormányzati segítségre. Közülük sokan a hirtelen megugró deviza törlesztő részletek miatt vesztették el az otthonukat, közel ugyanennyien pedig teljesen esélytelenek arra, hogy tulajdont szerezzenek. Az utóbbi két évben ráadásul a bérleti díjak a duplájára emelkedtek, egy jobb minőségű kerületi kétszobás lakásért rezsi nélkül már 110-130 ezer forintot kell havonta fizetni, amihez hozzájön még kéthavi kaució is.

Ebben a helyzetben szinte érthetetlen miért nem intézkednek a mindössze érettségivel rendelkező, ennek ellenére havi 800 ezer forint jövedelmet zsebre tevő Dömötör István, fideszes alpolgármester által felügyelt lakásügyi irodán. A  pályázattal rendelkező, többségében gyerekeket nevelő családokkal szembeni hatalmi közönyt a helyi ellenzék rendszeresen szóvá teszi, a jelek szerint mindhiába. A téli hónapokban felerősödött lakossági nyomásra, a közelmúltban végül döntést hoztak három ingatlan megpályáztatására.

A költségelvűnek nevezett konstrukcióra azok jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek ingatlannal, sem gépjárművel, a családi vagyon pedig kevesebb, mint 2 millió forint. Jövedelemre viszont szükség van, az együtt költöző családtagoktól fejenként a havi bérleti díj legalább háromszorosának igazolását várják el. A pályázaton az a három család fog nyerni és öt évre lakást kapni, aki teljesíti a feltételeket, illetve a legtöbb havi lakbért tudja előre megfizetni. A költségelvű pályázaton kiutalt lakásokért havi 525 forint/nm bérleti díjat kell fizetni, ami egy kétszobás, 60 nm-es havanna lakótelepi lakás esetében 31500 forint, plusz rezsi kiadást jelent. Ez harmada a jelenlegi piaci bérleti díjaknak. Viszont csiga lassú az ügyintézés amit jól mutat, hogy a városházán 60 nap alatt akarják eldönteni ki a nyertes, további 15 nap a sikeres pályázó kiértesítése és további 2-3 hét a bérlemények átadása. Így akire most rámosolyog a szerencse örülhet, ha májusban kézhez veheti az önkormányzati lakás kulcsát.

Az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban érdeklődni lehet a városházán a 2961300/ 1823 melléken, illetve Dömötör István titkárságán.

Szólj hozzá

lakás alkalmatlanság xviii dömötör istván pestszentlőrinc pestszentimre