2017. aug 23.

Csőtöréseken folyik el a budapestiek ivóvize

írta: Lmagazin
Csőtöréseken folyik el a budapestiek ivóvize

csotores_5.jpg60 ezer közepes méretű úszómedencét lehetne feltölteni azzal 24 millió köbméternyi ivóvízzel, ami az utóbbi egy év alatt elszivárgott a lepukkant budapesti vízvezetékek repedésein. A döbbenetes adatokat a Fővárosi Vízművek szolgáltatta, akiktől Szaniszló Sándor, fővárosi képviselő kért felvilágosítást. A közműcég leveléből kiderül, hogy a "rezsicsökkenés" évei alatt alig jutott forrás a lepukkant vízvezeték rendszer felújítására, a károk évről-évre nagyobbak, miközben nem látszik honnan jöhetne segítség. 2016-ban már csaknem 900 váratlan csőtörés következett be, a kár pedig a lakosságnak felszámított vízdíjjal számolva elérte a 10 milliárd forintot!

- A jelenlegi helyzet lassan veszélyezteti a budapestiek ivóvíz ellátását, emiatt kénytelenek voltunk a köztársasági elnökhöz fordulni. Abban bízunk, hogy a vízkészletek nemzetközi védelme mellett fellép a magyarországi helyzet érdekében is - mondta Szaniszló Sándor.

A szocialista fővárosi képviselő levele itt olvasható:

 

dr Áder János köztársasági elnök részére

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Magyarország képviseletében Ön rendszeresen kiáll az emberiség szempontjából az egyik legértékesebb természeti kincs, a víz nemzetközi szintű védelmének érdekében. Minden bizonnyal ennek az elkötelezettségnek köszönhető, hogy Önt meghívták az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületébe is.

 

A közelmúltban megjelent egy kormány számára készített jelentés, amelyben a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentésnek nevezett kormányzati propaganda miatt napjainkra annyira lecsökkent a vízszolgáltató társaságok bevétele, hogy minimálisan sem képesek a vízvezetékeket karbantartani, ennek következtében a becslések szerint ma Magyarországon a tiszta, vezetékes ivóvíz egynegyede elszivárog!

 

Budapesti képviselőként a fenti állítás leellenőrzésére hivatalos tájékoztatást kértem a Fővárosi Vízművektől, az írásbeli válaszukból kiderült, hogy

 

-mintegy 350 kilométer vízvezeték felújításának a megkezdésére kellene valahogyan forrást találniuk,

 

-2016-ban a vezetékes vízmennyiség 16,1%-a szivárgott el, azaz 24,3 millió köbméter víz, amelynek a lakossági tarifával számított értéke csaknem 10 milliárd forint (!),

 

-a „rezsicsökkentés” évei alatt a Fővárosi Vízművek bevétele mintegy 9 milliárd forinttal csökkent, emiatt a Társaság csak a szükséges infrastrukturális beruházások töredékére tud vállalkozni,

 

-a fenntarthatatlan állapotok miatt éves szinten csaknem kilencszáz csőtörés történik Budapesten és a helyzet évről-évre romlik.

 

Szinte bizonyos, hogy a fővárosinál eleve kedvezőtlenebb helyzetben lévő vidéki vízszolgáltató társaságoknál még drámaibb a helyzet, ami azonnali kormányzati beavatkozást igényel.

 

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

Az ország ivóvíz infrastruktúrájának védelme és a döbbenetes mértékű vízpazarlás azonnali befejezése érdekében kérem, hogy vegye fel a kapcsolatot a kormány érdemi döntéshozóival és kezdeményezze a szükséges források haladéktalan rendelkezésre bocsátását.

 

Tisztelettel,

 

 

Szaniszló Sándor

fővárosi képviselő, MSzP

 

Szólj hozzá

budapest áder jános víz szaniszló sándor fővárosi vízművek